2017-04-19

En miljon fria tidningssidor i KB:s söktjänst

KB:s digitaliserade dagstidningar är en fantastisk källa för dig som släktforskar eller bara är historieintresserad. Nu innehåller vår söktjänst över en miljon fria dagstidningssidor.

Alla digitaliserade dagstidningar som kommit ut före 1901 är helt fria att läsa och ladda ner till din dator. Tidningsmaterialet ger en unik inblick i Sveriges utveckling från mitten av 1700-talet och framåt, från Malmö i söder till Luleå i norr. Här beskrivs både omvälvande världshändelser och lokala nyheter.

Vi lägger ständigt till nytt material i tjänsten. Innan det här året är slut kommer omfattningen ha ökat med ytterligare en halv miljon fria sidor.

Riksbankens jubileumsfond är med och finansierar digitaliseringen av historiska dagstidningar. Läs mer om projektet här.

Innehållsansvar: Anette Lindh, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Fakta: tidningar.kb.se

I tidningstjänsten finns i stort sett alla nummer av flera svenska dagstidningar. Artiklar som är äldre än 115 år går att se i sin helhet på nätet. Av upphovsrättsliga skäl måstes nyare artiklar läsas i KB:s lokaler i Humlegården i Stockholm. Däremot går det, oavsett var du befinner dig, att göra fritextsökningar även i det nyare materialet.

Sveriges nationalbibliotek