2016-10-20

Ny söktjänst med 300 000 svenskamerikanska tidningssidor

I dag lanseras sökportalen Swedish American Newspapers – en rik resurs för alla som är intresserade av det svenska Amerika. Med den nya tjänsten är det möjligt att utforska mer än 300 000 tidningssidor från 28 olika dagstidningar som gavs ut i USA mellan 1859 och 2007.

Swedish American Newspapers är en del av ett svenskamerikanskt samarbetsprojekt för tidningsdigitalisering mellan Kungliga biblioteket (KB), Minnesota Historical Society, American Swedish Institute (ASI) och Swenson Swedish Immigration Research Center (SSIRC).

– Sökportalen är en fantastisk resurs för alla som är intresserade av Svenskamerika. Samarbetsprojektet har varit både roligt och lärorikt och nu jobbar vi tillsammans för att hitta finansiering till att digitalisera resten av KB:s svenskamerikanska tidningssamling, säger Jonas Ahlberg, projektsamordnare på KB.

Den nya tjänsten, som finns både i svensk och engelsk version, medger bland annat fritextsökning, texträttning och möjlighet att själv göra anteckningar i anslutning till tidningssidorna.

Swedish American Newspapers har möjliggjorts genom finansiering från Marianne och Marcus Wallenberg Stiftelse. Digitaliseringen finansierades av  Riksbankens Jubileumsfond, the Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur.

Innehållsansvar: Jonas Ahlberg, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Besök sökportalen

Swedish American Newspapers

Sveriges nationalbibliotek