2016-03-14

Hack for Sweden-vinnaren visualiserar stadens möjligheter

I går avgjordes tävlingen Hack for Sweden, som går ut på att skapa nya tjänster av myndigheters öppna data. Årets vinnande tjänst, Divercity, är en webbtjänst som hjälper både invånare, besökare, planerare och näringsliv att utnyttja stadens möjligheter.

Det vinnande laget Ge0Hack3rs består av Mats Törnberg (Falun) Heiti Ernits (Borås) Per-Olov Jernberg (Stockholm) och Marcus Kempe (Göteborg). Årets seger är den andra för laget, som även vann det första Hack for Sweden som arrangerades 2014. 

Juryns motivering lyder: ”För ett gediget, väl genomtänkt projekt med tydliga möjligheter att skapa nytta för både företag, kommuner, medborgare och turister. Med en bredd i datakällor och vasst genomförd visualisering, står de ut som ett team som tagit en tydlig och ambitiös idé långt, under den resa som är Hack for Sweden”.

Hack for Sweden arrangerades i år för tredje gången. Tävlingen växer och i år stod 23 statliga myndigheter och organisationer – däribland Kungliga biblioteket – bakom hacket, som handlar om att med hjälp av myndigheters öppna data skapa nya tjänster och applikationer.

Läs mer om tävlingen och se vinnarna i samtliga kategorier på Hack for Swedens webbplats.

Innehållsansvar: Anette Lindh, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Sveriges nationalbibliotek