2012-03-01

Gunilla Herdenberg, ny riksbibliotekarie

Regeringen beslutade på torsdagens sammanträde att utse Gunilla Herdenberg till ny riksbibliotekarie och chef för Kungl. biblioteket.

Gunilla Herdenberg, 56 år, som varit chef för avdelningen Nationell samverkan på KB i fem år, blir ny riksbibliotekarie och chef för Kungl. biblioteket.

Gunilla Herdenberg har en genuin biblioteksbakgrund och bestämde sig redan som nittonåring att bli bibliotekarie. Hon har utbildat sig vid Bibliotekshögskolan i Borås och har fil kand i litteraturvetenskap, konstvetenskap och etnologi. Gunilla har arbetat som stadsbibliotekarie i Lund och bibliotekschef i Bromölla innan hon flyttade till Stockholm och KB.

Gunilla har haft styrelseuppdrag för Lunds universitetsbibliotek, ECE-skolans råd (KTH), Bibliotekstjänst AB och Svensk biblioteksförening.

– Kungl. bibliotekets samlingar är både en kulturskatt för Sverige och en viktig resurs för forskningen. Gunilla Herdenberg har gedigna erfarenheter från biblioteksvärlden och är rätt person för detta ansvarsfulla uppdrag, säger utbildningsminister Jan Björklund i ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet.

Gunilla Herdenberg efterträder Gunnar Sahlin och förordnandet sträcker sig till den 1 mars 2018.

Gunilla Herdenberg, ny riksbibliotekarie
Foto: Jens Gustavsson/KB
Högupplöstbild på Flickr.com

Gunilla intervjuades av Ulf Elfving i P4 Radio Stockholm efter utnämningen. Intervjun börjar nio minuter in i inslaget.

Klicka här för att höra inslaget på Sveriges Radios webbplats

Innehållsansvar: Urban Rybrink, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Sveriges nationalbibliotek