2009-09-22

Sveriges största mediedatabas

Svensk mediedatabas, SMDB har fått ny design. Det är tjänsten för dig som vill söka i teve, radio, film, video, skivor och multimedier.

Man kan tillbringa lång tid med att sitta och slå in sökord på SMDB, Hep Stars, Teckomatorp, Pär Rådström eller någon gammal okänd kuplettsångare. Bara att se vad som finns är fascinerande. Men man kan också ta del av musiken och filmerna om man använder tjänsten på KB:s avdelning för audiovisuella medier på Karlavägen 98 i Stockholm.

– Med lanseringen av nya SMDB får vi en tjänst som klarar forskarnas krav på faktasökning, säger Göran Konstenius, chef på Avdelningen för audiovisuella medier. Här får våra besökare direkt access till miljontals timmar inspelat material.

Exempel på funktioner

  • Helt nytt grafiskt gränssnitt som bättre motsvarar användarens krav
  • Snabbare sökningar
  • Omarbetade funktioner som optimerar sökningen
  • Relevansrankning gör att träffarna sorteras efter relevans
  • Lättare att sortera sin sökning
  • Direkt uppspelbara mediefiler när du besöker KB på Karlavägen

Ett brett projekt

– Det har varit spännande att alla på KB bidragit med sina exklusiva kunskaper om materialens egenskaper och hur de ska presenteras, berättar André Wachholz som är enhetschef för Forskarservice och webb. Vi har hela tiden haft ett starkt användarfokus och vi kommer även i fortsättningen uppmana användare att bidra med synpunkter och förslag.

Teknik

Nya SMDB är inte bara ett nytt ytskikt utan resultatet av en helt ny infrastruktur. I stället för att börja om från noll varje gång ett nytt system ska skapas kan man nu bygga vidare på den färdiga bottenplattan.
– Tjänsten bygger på en ny digital lösning, berättar chefen för utvecklingsenheten Linus Widströmer. Genom att arbeta med moduler och en ny systemarkitektur kan nya användartjänster enkelt kopplas på.  Öppna gränssnitt och öppen källkod gör att tidigare delsystem kan integreras.

Innehållsansvar: André Wachholz, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Gå till SMDB

Sveriges nationalbibliotek