2009-10-26

Journalistik genom tiderna

KB presenterar webbsajten Nyheter. Här finns hundra år av svensk nyhetsbevakning i film och tv.

Mycket av 1900-talets historia finns dokumenterad i film, radio och tv. På KB:s nya sajt passerar människor och händelser revy: Från Bildsköne Bengtsson till Christer Pettersson; från fredsdagen på Kungsgatan till Tobleroneaffären.

Men även nyhetsbevakningen har sin historia. All journalistik är naturligtvis tidstypisk. Det är lätt att höra i de gamla klippen, men hur medvetna är vi om de värderingar som ligger underförstådda i dagens nyhetsbevakning?

Vad är tidstypiskt?

I filmen om u-båten Ulven som havererade 1943, berättar inte reportern att katastrofen orsakats av en tysk mina. Gunnar Skoglund raljerar om ungdomens jitterbug 1948. Men 30 år senare tar Aktuelltreportern ungdomarnas parti mot Statens ungdomsråd som kritiserar filmen Grease för dess förljugna könsroller.

Föreläsningsserie

Sajten Nyheter väcker frågor och öppnar tänkbara vägar för framtida forskning. En del av svaren vill vi ge i den föreläsningsserie som inleds tisdagen den 3 november. Först ut är Göran Greider som talar under rubriken ”Är det någon som minns Anna Anka?”

10 november talar Kerstin Brunnberg om Journalistiken som vägvisare i informationsflödet.
Ny teknik och nya medier förändrar konsumtionsmönster och medievanor. Kvalitetsjournalistik blir allt viktigare i en värld som kräver upplysta och kunniga medborgare. Men kommer gratiskulturen att minska betalningsviljan och fragmentiseringen av publiken att minska annonsintäkterna och vad händer med papperstidningen?

24 november talar Pia Brandelius under rubriken Bakom grafik och rubrik.
Vad betyder formen för innehållet och tvärtom? Säger bilden verkligen mer än tusen ord? Hur viktig är bilden för förståelsen av det muntliga budskapet i tv? Förstör den eller förstärker den innehållet?

Samtliga föredrag är kl 19.00 i KB:s lokaler på Karlavägen 100 i Stockholm.


 

Gå till nyhetssajten

Sveriges nationalbibliotek