Penguin Books 1935– 2010. Idéer och innehåll, men mest form

KB:s vänförening Biblis inbjuder till en öppen föreläsning. Föreläsningen är kostnadsfri och ingen föranmälan krävs.

Tid: 15 november 2011, start klockan 17.30
Föreläsare: Håkan Lindström, professor i grafisk design och typrografi
Plats: Hörsalen, Kungliga biblioteket

Tisdagen den 30 Juli 1935 publicerades i England de tio första volymerna i en ny bokserie med en liten pingvin som samlande märke. Dessa ’paperbacks’ med mjuka omslag fanns hos bokhandlare, på järnvägsstationer och i alla Woolworths varuhus.

Det rörde sig om en återutgiving av böcker som redan sålt bra, ett ambitiöst urval, några biografier, två deckare, Agatha Christie och Dorothy Sawyers, sex romaner, bäst känd var väl Ernest Hemigways Farväl till vapnen.

Det verkligt uppseendeväckande var det låga priset och möjligen även omslagen. Formen där var ytterligt enkel men grafiskt stark, böckerna ’stod ut’. Det var något helt nytt och ännu i dag i stort sett oöverträffat.

Hela projektet var dock ett vågspel. Varningar saknades inte. Främst från erfaret folk inom förlagsvärlden, men Allen Lane, vars idé det var, hade bestämt sig. Han tog risken och vann. Han hade sett en ny möjlighet att balansera känd teknik mot tidens ekonomiska förutsättningar.

Nya idéer prövades kontinuerligt. Man arbetade intensivt i tät formering. Framgången var absolut redan före kriget 1939. Efteråt var förlaget som en nationell institution i nivå med BBC och The Times.

Med Sir Allen Lanes skapelse förändrades helt klart det vi idag kallar medialandskapet . Boken hade för första gången blivit ett massmedium.

Med ’Penguin Books 1935 –2010. Idéer och innehåll, men mest om form’ hoppas jag kunna ge en inblick i eller alternativt påminna om en markant fas i förlagshistorien och likaså om en märkvärdig erfarenhet i den grafiska designhistorien.

Bilder


Håkan Lindström

Kontaktperson: Gunilla Eldebro (fornamn.efternam@kb.se)

Sveriges nationalbibliotek