FULLBOKAT: Bea Uusma om Andrée-expeditionen

Tid: 13 september 2017, klockan 17.30-18.30
Föreläsare: Bea Uusma
Plats: Hörsalen i Kungliga biblioteket, Humlegården i Stockholm
Anmälan:

Bea Uusma
Foto: Anna-Lena Ahlström

Bea Uusma besöker KB för att berätta om arbetet med sin bok om Andrée-expeditionen. Dessutom visar vi material ur expeditionsmedlemmen Nils Strindbergs arkiv, som finns på KB.

I över hundra år har polarforskare, journalister och läkare försökt lösa gåtan kring Andrée-expeditionen. Varför dog de tre expeditionsmedlemmarna när de tagit sig i land på Vitön i oktober 1897?

Bea Uusma, läkare och författare, bestämde sig för att ta reda på svaret. I mer än 15 år har hon arbetat med att ta reda på vad som egentligen hände. Resultatet av undersökningarna publicerade hon i Expeditionen. Min kärlekshistoria, som tilldelades Augustpriset.

I kvällens föreläsning berättar hon både om arbetet inför Expeditionen, som till stora delar ägde rum på KB, men också om vad som hänt sedan boken gavs ut år 2013.

Nils Strindberg var den yngste deltagaren och fotografen på Andrée-expeditionen. Hans arkiv förvaras på KB och delar av materialet kommer att ställas ut i samband med föreläsningen. 

Föreläsningen är en del av Arctic Imagination, ett internationellt biblioteksinitiativ kring klimatförändringarna. Läs mer på projektets webbplats.

FULLBOKAT!

Kontaktinformation: program@kb.se

Sveriges nationalbibliotek