Konsten att tämja ett medium - Om distraherande detaljer och uppmärksamma läsare i 1800-talets fotografi

Tid: 9 december 2015, klockan 18.00-19.00
Föreläsare: Magnus Bremmer
Plats: Hörsalen, Kungl. biblioteket

Det sägs att vi lever i distraktionens tidsålder. Att de nya mediernas informationsöverflöd översköljer oss, medan vi gör vårt bästa för att hålla uppmärksamheten i styr. Det är inte första gången som ett nytt medium påstås utmana vår uppmärksamhet. I f otografins barndom hävdades det att den nya bilden visade för mycket.

Att mediets urskillningslösa detaljåtergivning gjorde bilderna svårbegripliga. Vad skulle man egentligen titta på? Magnus Bremmer berättar om hur fotografiet under 1800-talet blev ett problem för uppmärksamheten – och hur problemet kom att hanteras så snart fotografier började spridas till allmänheten i böcker.

Magnus Bremmer är litteraturhistoriker, kritiker och kulturjournalist. I maj disputerade han vid Stockholms universitet på den litteraturvetenskapliga avhandlingen "Konsten att tämja en bild". Han är mångårig kritiker och redaktionell medarbetare på SvD Kultur och har som skribent medverkat i såväl svenska som internationella antologier samt tidskrifter som Ord & Bild, History of Photography och Kunstkritikk.

#forskningpågår

Många forskare använder KB som sin arbetsplats och arbetar med material ur KB:s samlingar. Under hösten ger vi några av dem möjlighet att presentera sina arbeten.

Välkommen!

För mer information om seminarieserien Forskning pågår, kontakta Kate Parson på telefon 010-709 31 03 eller skicka epost till program@kb.se.  

Forskning pågår, programblad hösten 2015 (pdf)

Flyer Forskning pågår, Magnus Bremmer (pdf)

 

Sveriges nationalbibliotek