2011-06-21

Sökaren – Jan Troell

Kortfilmer från ett halvsekel, 1960–2010

Denna dvd innehåller 17 av Jan Troells bästa kortfilmer. Dvd:n är en samproduktion mellan Kungl. biblioteket, Athenafilm och Film i Skåne.

Jan Troell är en av våra allra största filmare med ett halvt sekel av skapande inom både spelfilm, dokumentärfilm, kortfilm, porträttfilm, satir och filmpoesi. Vissa teman återkommer i Jan Troells filmer. Uppbrott, sökande, längtan efter äventyr, trygghet och frihet – men också en strävan efter att försöka förstå och sjunka in i ett här och nu. Och vissa bilder. En fjäril kämpar mot ett fönster, en fågel lyfter, ett vatten glittrar, några grässtrån vajar, ett löv rister, en katt spinner, en myra stretar över vassa gruskorn, ett pilträd doppar en kvist i ett rinnande vatten. Det är magiskt, poetiskt – och berättande.

Denna fylliga dvd innehåller 17 av hans bästa kortfilmer från åren 1960–2010. Här finns klassiker som "Stad" från 1960, "Uppehåll i myrlandet" från 1965 och "Dansen" från 1994. Dvd:n innehåller också tre unika reklamfilmer, några filmer från tiden när han ännu var folkskollärare samt några nya filmer han gjort på skoj om märkligheter som plötsligt uppenbarat sig i hans egen närhet. Och en hel del annat.

Dvd:n är en samproduktion mellan Kungl. biblioteket, Athenafilm och Film i Skåne.

Total speltid: 222 minuter.  Distribution: Folkets Bio/Pan Vision

Pris: 95 kr

Läs en intervju med Tomas Ehrnborg, teknisk expert inom filmområdet på KB, som tillsammans med Göran Gunér på Athenafilm varit ansvarig för produktionen av dvd:n ”Sökaren – Jan Troell”.
 

Innehållsansvar: Tomas Ehrnborg, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Relaterad information

Klicka på bilden för att se hela dvd-omslaget

Se utdrag från Sökaren

Innehåll Sökaren

Läs om boken Regi, foto, klippning: Jan Troell

Dvd:n finns att köpa i receptionen på KB Humlegården, i videohandeln eller via internethandeln.

Köp dvd:n på internet

Athenafilm

Folkets Bio

 

Sveriges nationalbibliotek