Swepub version 2.0

Den 15 februari har Swepub version 2.0 satts i produktion.

Vid händelse att den nya versionen inte laddas in automatiskt: uppdatera webbsidan (F5) eller uppdatera webbsidan utan att hämta från cachen (Ctrl+F5).

I och med denna version går Swepub över till att ta emot och hantera dataleveranser enligt det reviderade överföringsformatet Swepub MODS 4.0. Eftersom en del av ändringarna påverkar bakåtkompatibilitet, går Swepub och dess API:er över till en ny major-version, 2.0. Observera att Swepubs söktjänst inte ingår i uppdateringen.

I anslutning till lanseringen av den nya versionen påbörjar dataleveranserna från IVL Svenska Miljöinstitutet till Swepub genom DiVA.

I samband med releasen har all data hämtats och uppdaterats på nytt. För att säkerställa att all data går igenom den uppdaterade datahanteringen kommer ytterligare en total omladdning att göras även efter releasen. Passa på att följa upp de poster som avvisas av Swepub vid den totala omladdningen genom Swepubs tjänst för leveransstatus. Länk till annan webbplats.

För frågor eller vidare information kontakta Swepub.

Swepub bibliometri

Nya och förbättrade funktioner i Swepub bibliometri Länk till annan webbplats..

Publikationstyper borttagna som parameter i träfflistan och ur metadata

Eftersom den gamla indelningen i publikationstyper har avlägsnats som alternativ i dataleveranser till Swepub, hanteras de inte längre i informationsmodellen och publikationstyp som parameter i bibliometritjänsten har tagits bort från datauttagen. Däremot konverteras den nuvarande indelningen i outputtyper fortsatt till publikationstyper för söktjänsten.

Innehållsmärkning Övrigt vetenskapligt är ändrat till Övrigt vetenskapligt / konstnärligt

För att bättre indikera att kategorin för innehållsmärkningen Övrigt vetenskapligt även inkluderar konstnärlig forskning som inte har genomgått granskning, har benämningen ändrats till Övrigt vetenskaplig / konstnärligt. Koden anges dock fortsatt som "vet". Benämningsändringen har skett i både bibliometri- och söktjänsten.

Publiceringsstatus Retracted tillagt som val i sökformuläret

Framöver är det möjligt att ange en publikation som har dragits tillbaka som "Retracted". Därmed finns "Retracted" tillagd som val i sökformuläret i bibliometritjänsten.

IVL Svenska Miljöinstitutet som en ny organisation i Swepub

Nu innehåller Swepub även metadata från IVL Svenska Miljöinstitutet. Data hämtas från DiVA.

Swepub databearbetning

Nya och förbättrade funktioner i Swepub databearbetning Länk till annan webbplats..

Konstnärlig output undantas från regeln för specifika roller

Den bibliografiska miniminivån har justerats så att även output som anges som konstnärlig men har andra roller för namngivet upphov än författare, redaktör eller upphovsperson (creator) mottas av Swepub.

SSIF i stället för UKA

Standard för svensk indelning av forskningsämnen benämns nu genomgående som SSIF i stället för UKA. Systemregeln som flaggar för ofullständiga ämnesklassificeringar enligt standarden heter nu SSIF ofullständig ("audit SSIF_comprehensive_check invalid" i datahanteringen). Även prefix till URI:erna är ändrade från id.kb.se/uka till id.kb.se/ssif. Observera att URI:erna finns bara för datahanteringens skull. SSIF finns inte publicerad som länkade data i dagsläget.

Ändringar i format och mappningar mellan Swepub MODS och Swepub BIBFRAME

Här redovisas förändringar i mappning av inkommande MODS-data till Swepubs informationsmodell BIBFRAME. Se detaljerad beskrivning av egenskaperna i dokumentationen för Swepub BIBFRAME.

Forskningsämnesklassificering

Forskningsämnesklassificering enligt SSIF anges inte längre som ämne (subject/topic) utan som klassifikation (classification).

Ändrad egenskap för uppmärkning av autoklassning

Swepubs autoklassning har tidigare angetts som hasNote i väntan på en bättre informationsmodellering. Nu märks autoklassningen i stället upp med egenskap annotation tillsammans med @id "https://id.kb.se/generator/swepub-classifier"".

Rättad egenskap för relaterade resurser

Egenskapen för relaterade resurser har rättats från partOf till isPartOf.

ROR som ytterligare identifikator för organisationer

Som tillägg för identifiering av affilierade organisationer kan även ROR anges. ROR förekommer som @type "ROR" med URI:n som värde, till exempel https://ror.org/040wg7k59.

Forskargrupper som upphov

Om en forskargrupp i stället för namngivna personer är angiven som upphov till en publikation, används @type "Collaboration för agent under contribution för att särskilja dessa. Observera att Collaboration används även vid affiliering till centrumbildningar.

Globala hållbara mål som nyckelord

Om en publikation har blivit uppmärkt med taggar för globala hållbara mål (Sustainable Development Goals, SDG), genereras dessa som subject.

Alternativ för utgivare

Det kan börja förekomma alternativ till utgivare i data. Utgivare kommer även fortsättningsvis finnas som agent under egenskapen publication. Det finns dock även möjlighet att särskilja distributör (distribution), producent (production) och tillverkare (manufacture).

Copyrightår

Copyrightår eller -datum kan börja förekomma i data i egenskapen copyright.

Ett nytt projektID

En ny identifikator för projekt, Research Activity Identifier - RAiD, kan börja förekomma i data som identifiedBy @type "RAiD".

Publiceringskanalens genre

Om genre har angetts för att beskriva vilken typ av kanal outputen har publicerats i, genereras URI:er till id.loc.gov/vocabulary utifrån de angivna värdena som @id under genreForm.

Beståndsdelar

Beståndsdelar, exempelvis artiklar ingående i en sammanläggningsavhandling eller tabeller ingående i en artikel som är publicerade på en annan plattform, anges dessa som hasPart med relevant information om beståndsdelen för dess identifiering.

Uppdaterat stylesheet för DiVA

Mappningen mellan DiVA MODS och Swepub MODS sker genom ett stylesheet som DiVA har uppdaterat enligt obligatoriska uppgifter i Swepub MODS 4.0. Det uppdaterade stylesheetet är implementerat i Swepubs datahantering.

Stylesheetet är uppdaterat av DiVA med följande:

  • Forskningsämnesklassifikation enligt SSIF anges som classification i stället för subject
  • Utgivare anges som agent med eventType="publication" i stället för publisher under originInfo
  • LibrisID anges som se-libr i stället för libris under identifier type.
  • genre type=”grantAgreement” under relatedItem type=”host” är borttaget

Frågor om uppdateringen av stylesheetet kan ställas till DiVA Support. Frågor om implementeringen av stylesheetet kan ställas till Swepub. Stylesheetet finns i Swepubs GitHub-repositorium Länk till annan webbplats..

Buggfixar

Rättning av buggar listas här.

  • Synkningen mellan Swepubs datalager och söktjänsten har förbättrats så att risken att poster som återfinns i det ena men inte i den andra har minimerats. I stället för att titta på allt som har modifierats under senaste 24 timmar, tittar Swepub på tiden då senaste synkningen påbörjades.
  • Vid datauttagen från Swepubs tjänst för bibliometri följer information om upphov med beroende på upphovsrollen i jämförelse med outputtypen. För output som är flaggad som konstnärlig forskning och därmed har två outputtyper genereras nu information om upphov oavsett vad som den andra angivna outputtypen är.
  • I och med att identifikatorn i Web of Science, benämnd som ISI i Swepub, har nu överstigit 0009999999, har valideringsregeln för den utökats. Swepub flaggar därmed inte längre poster som har ISI som börjar med 001.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..