fullskärmsbild

Webbinarium om Wikidata

Välkommen till en webbutbildning med fokus på Wikidata och länkade öppna data den 13 oktober 2020.

En utbildning för dig som är intresserad av Wikidata och hur du kan arbeta med bibliografiska metadata på Wikidata. Dagen är riktad till dig som arbetar på ett Librisbibliotek.

Du kan välja mellan 1-3 moduler beroende på dina behov och intressen. Den första modulen innehåller en introduktion till Wikidata med grundläggande information om Wikidata, dess struktur och hur man sätter igång. Denna modul är för alla som är nyfikna på Wikidata utan några krav på förkunskaper.

Den andra modulen presenterar vad för bibliografiska metadata som finns på Wikipedia och hur man jobbar med det, bland andra forskningsartiklar och böcker, olika nationalbibliotek och VIAF. Denna modul är för alla som har kikat runt på Wikidata, är bekant med strukturen och intresserade av att jobba aktivt med bibliografiska metadata på Wikidata.

Den tredje modulen introducerar hur man med hjälp av frågespråket SPARQL kan göra komplexa sökningar på Wikidata för att ta fram de data man behöver. Denna modul är för alla som känner sig bekväma med Wikidatas struktur och vill utnyttja dess potential till fullo.

Program

Plats: Webbinarium
Datum: 13 oktober 2020
Tid: 09.30-16.15 som inleds med en kvarts inloggning
Avgift: Kostnadsfritt
Anmälan: https://www.eventbrite.com/e/119889846759 Länk till annan webbplats.

Modul 1: Introduktion till Wikidata (10:00–11:30 inklusive en paus på 10 minuter)

Modul 2: Bibliografiska data på Wikidata (12.30–14.00 inklusive en paus på 10 minuter)

Modul 3: Skriv Wikidataqueries med SPARQL (14.15–15.45 inklusive en paus på 10 minuter)

Eventet är en del av Wikimedias samarbete med Kungliga biblioteket.