Årets Almapristagare på besök

Under torsdagen fick KB besök av Indigenous Literacy Foundation (ILF) som är årets mottagare av Almapriset, Astrid Lindgren Memorial Award.

Tre personer ler och tittar in i kameran.

Natalie Ahmat, Suzy Wilson och Ben Bowen från ILF. Foto: Anton Svedberg/KB

Organisationen får Almapriset för arbetet med att erbjuda barn bland Australiens urfolk tillgång till litteratur. Under sitt besök på KB fick representanterna från ILF se delar av Astrid Lindgrens arkiv, som utsågs till världsminne av Unesco 2005. KB höll även en visning av filmmaterial som relaterade till författaren och till Sápmi.

Dessutom fick besökarna en presentation av Bläddra, KB:s app som tillgängliggör litteratur på nationella minoritetsspråk.

"En grundläggande mänsklig rättighet"

ILF betonar betydelsen av att urfolkens barn kan se sig själva, sin kultur och sitt språk återspeglas i böcker de läser. Ett mål med arbetet är att öka läsandet och läsförmågan.

– Läskunnighet är en grundläggande mänsklig rättighet. Att kunna läsa ger möjligheten att engagera sig i världen runt omkring en, bygga förståelse, dela kunskap och navigera i den, säger Ben Bowen, vd för ILF.

Vid visningen på KB deltog även Australiens ambassadör Frances Sagala samt representanter för Almapriset.

Almapriset

Astrid Lindgren Memorial Award (Almapriset) instiftades av Sveriges regering efter Astrid Lindgrens död 2002. Det delas varje år ut till författare, illustratörer, muntliga berättare samt personer eller organisationer som arbetar med läsfrämjande.