Berättelser från KB: Fulkultur, stulna böcker och tryckfrihet

Vill du veta mer om allt från bortglömda realityserier på tv till världens första tryckfrihetsförordning? Eller är du nyfiken på den legendariske författaren Olof Lagercrantz? Välkommen till höstens föreläsningar!

Ett kollage av olika bilder. Bland annat syns ett maskinskrivet manuskript, en hylla med böcker och ett fotografi av Dag Hammarskjöld.

Tid: Åtta onsdagskvällar, kl. 17.30–18.30
(Dörrarna öppnas 17.10)
Plats:
KB:s hörsal i Humlegården, Stockholm. Förutom föreläsningen 18 oktober som hålls i Roggebiblioteket.
Entré:
Gratis. Ingen föranmälan.

Program

 

6 september

Poli­ti­kern Dag Hammarskjöld
Få stora svenskar har varit lika tillgängliga för media som Dag Hammarskjöld. Han är också en av de moderna svenskar som ständigt varit föremål för forskarnas intresse. Vad kan Dag Hammarskjölds samling på KB berätta som vi inte redan vet? Och hur har forskarna använt sig av den?

Staffan Carlsson
har arbetat i svensk utrikesförvaltning i 40 år och varit ambassadör i Budapest, London och Berlin. Han är författare till Helgon och maktspelare. Dag Hammarskjöld som politiker (2023).

20 september

Ful kultur – Live­podd med Oför­skämt att anta
Följ med på en nostalgitripp där Emily Dahl och Ann Edliden berättar om hur de använder KB:s samlingar i Oförskämt att anta – en podd om ful kultur. I podden tar de med lyssnarna till bortglömda reality-serier som endast går att hitta i Svensk mediedatabas, studerar skvallertidningar och citerar ur artiklar från tjänsten Svenska dagstidningar.

Ann Edliden
är journalist och författare.
Emily Dahl
är fotograf och modevetare.

4 oktober 2023

Brotts­plats KB
Den 8 december 2004 sprängdes en lägenhet i luften på Surbrunnsgatan 45 i Stockholm. I rasmassorna hittades en död man. Han var enhetschef på KB och hade nyligen blivit avslöjad med att ha stulit 62 böcker. I föredraget presenteras boken Brottsplats KB: Jakten på de stulna böckerna (2023), med bland annat nya fakta kring hur böckerna stals och återfanns.

Lars Korsell är docent i kriminologi och forskare vid Brottsförebyggande rådet.
Greger Bergvall
är bibliotekarie på KB.
Jan Ottosson
är f.d. bibliotekarie på KB.

11 oktober

Sveri­ges nya världs­min­ne – 1766 års tryck­fri­hets­för­ord­ning
Tidigare i år utnämndes Sveriges och världens första tryckfrihetsförordning till världsminne av Unesco. Utmärkelsen ges till dokument som anses ha särskilt värde för mänskligheten. Det nya världsminnet omfattar handskrivna och tryckta handlingar från Riksarkivet och KB. Jonas Nordin berättar om tryckfrihetsförordningens bakgrund och betydelse idag.

Jonas Nordin
är professor i bok- och bibliotekshistoria vid Lunds universitet och medlem av Svenska kommittén för världsminnesprogrammet.

18 oktober

Riks­da­gen under 500 år – i tid och rum
Historikern Joakim Scherp diskuterar riksdagens utveckling under 500 år med riksdagsdirektör Ingvar Mattson och statsvetaren Katarina Barrling. Utgångspunkten är riksdagens jubileumsbok Riksdagen i tid och rum: Historien, husen och arbetsplatsen (2023). Samtalet berör bland annat riksdagens relation till regeringsmakten från Gustav Vasa till idag.

Observera att denna föreläsning sker i Roggebiblioteket, Strängnäs.

Joakim Scherp
är fil.dr i historia och redaktör vid Riksdagsbiblioteket.
Ingvar Mattson
är fil.dr i statsvetenskap och riksdagsdirektör.
Katarina Barrling är docent i statsvetenskap.

1 november

Pixi – barn­bok­sjät­te i det lilla forma­tet
Ända sedan starten på 1950-talet har utgivningen av Pixi-böcker varit en viktig del av den svenska barnlitteraturen. I föreläsningen tecknas en bild av Pixi-bokens historia. Vi får veta mer om återkommande författarskap i utgivningen, det lilla formatet och den årliga försäljningen i hundratusentals exemplar.

Maria Nilson
är docent i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet.

15 november 2023

Olof Lagercrantz – kriti­kerns verk­stad
Olof Lagercrantz var författare, kritiker och legendarisk kultur- och chefredaktör för Dagens Nyheter mellan 1951 och 1975. Under samma period skrev han också sina böcker om Stig Dagerman, Dante och Nelly Sachs. Lagercrantz liv och verk skildras i en föreläsning där vi får följa texter från maskinskrivna manuskript till färdigt tryck.

Stina Otterberg Engdahl
är fil.dr i litteraturvetenskap, kritiker och redaktör samt författare till Olof Lagercrantz verk 1951–1975: en kommenterad bibliografi (2023).

29 november 2023

Wigforss vs. Hitler – Soci­al­de­mo­kra­tin och nazis­men
Ernst Wigforss var socialdemokratisk finansminister i samlingsregeringen under andra världskriget. Han uttryckte starkt motstånd mot varje försök från regeringens sida att tillmötesgå Nazitysklands krav. Idag förekommer på flera håll mytspridning om Sveriges roll under kriget. Vad innebar Wigforss antinazism för landet och socialdemokratin?

Henrik Arnstad
är fil.mag. i historia och författare till Den förbannade optimisten Ernst Wigforss: Socialisten som skapade Sverige (2023).

Vad händer på KB?

I vårt kalendarium kan du se fler kommande evenemang på KB.