Riksar­ki­vet och KB visar utställ­ning om Ukrai­na

Nu visar Riksarkivet och Kungliga biblioteket tillsammans en unik fotoutställning som skildrar kriget i Ukraina. Utställningen kan ses i Riksarkivets lokaler från den 31 maj.

Ett fotografi av en kvinna som är insvept i en blå handduk. Fotografiet är inramat och hänger från taket i en lokal med andra ramar.

Foto: Emre Olgun

Fotoutställningen ”Krig: fotodokumentation från Kievs norra förorter den 5 till den 16 april 2022” skildrar hur det såg ut när de ryska trupperna just dragit sig tillbaka. Fotografierna togs under det arbete med insamling och dokumentation som genomfördes av museet Museum of the History of Ukraine in the Second World War, under ledning av generaldirektören Yurii Savchuk.

I den stora mängden bilder framträder mönster, inte bara av förstörelsen utan också människors förmåga att ta tillbaka och ställa till rätta. Många av de miljöer som kan ses på fotografierna finns inte längre, de är städade, rensade och återtagna. När kriget är över finns bilderna kvar som bevis och som stöd för minnet för dem som varit med. De är också en utgångspunkt för museets arbete med att förmedla historien för kommande generationer.

Arbetet med att göra ett urval av fotografierna och skapa en utställning har skett i ett nära samarbete mellan Riksarkivet och Kungliga biblioteket. Riksarkivarien Karin Åström Iko och riksbibliotekarien Karin Grönvall kommenterar:

– För oss är det här en viktig utställning, som visar vårt stöd för Ukraina. Vi vill också belysa den betydelse som arkiv, bibliotek och museer har för kulturarv och demokrati, genom att bevara material som tillgängliggörs över tid.

I anslutning till fotoutställningen visar Riksarkivet handlingar från arkiven med koppling till Ukraina, bland annat Filip Orliks konstitution från 1710.

Välkommen att besöka utställningen!

Besöksinformation

Plats: Riksarkivet, Fyrverkarbacken 13, Stockholm
Tid: 31 maj–30 september
Öppettider: Se Riksarkivets webbplats Länk till annan webbplats.

Efter sommaren anordnas även ett seminarium på temat arkiv och biblioteks roll i bevarande av kulturarv och värnande av demokrati i särskilt utsatta krissituationer som t.ex. krig. Seminariet kommer att hållas i Kungliga bibliotekets lokaler.

Fakta om fotoutställningen

Copyright: Museum of the History of Ukraine in the Second World War
Fotograf: Victor Byvshev

Museum of the History of Ukraine in the Second World War i Kiev har i uppdrag att skapa kunskap och förståelse för kriget som tillstånd, diskutera strategier för hur krig kan undvikas och säkra källorna till den ukrainska historien.