Utgivningspuls 2022 – trender i svensk bokutgivning

Inför Världsbokdagen 23 april presenterar KB statistik om den svenska bokutgivningen under föregående år. I sammanställningen Utgivningspuls 2022 trendspanar vi även över två aktuella teman: Reseguider i pandemins spår samt den svenska deckarlitteraturens utbredning över världen.

Ett tunnelbanenät i orange, grönt och blått som går över en gammal världskarta.

Utgivningsorter för tre svenska deckare. Orange: 1793, Niklas Dag och Natt. Grön: Isprinsessan, Camilla Läckberg. Blå: Sandmannen, Lars Kepler.

Statistik över bokutgivningen 2021

  • Under 2021 katalogiserades 11 662 nya böcker på KB, vilket är en minskning med 2 procent jämfört med 2020. Av dessa var 47 procent skönlitteratur och 53 procent facklitteratur.
  • 2 139 (18 procent) av böckerna var översättningar till svenska. Förutom engelska var franska det vanligaste översättningsspråket.
  • 1 379 (12 procent) böcker av den totala utgivningen var livsberättelser, det vill säga självbiografier, andra biografier och böcker med delvis biografiskt innehåll. Antalet rena självbiografier var 453 stycken – en ökning med 3 procent från 2020.

  Resande i kristider – vandring på hemmaplan

  Packar du ner en tryckt guidebok när du ska ut på resa? De flesta förlitar sig numera troligen på information i sin mobiltelefon, som ofta är mer aktuell. Men sedan början av 2000-talet ges det ändå fortfarande ut cirka 100 tryckta reseguider om året.

  Det vanligaste temat för guiderna är vandring, och denna kategori har ökat under 2020 och 2021. Att döma av utgivningen verkar vi dessutom föredra att semestra i vår geografiska närhet; Reseguider om Sverige dominerar. Kanske är det en effekt av de förändrade resvanor som uppstått till följd av pandemin och klimatkrisen.

  På världsturné med svenska deckare

  Svenska deckare är också känsliga för det rådande världsläget. Aktuella ämnen som dykt upp i böckerna de senaste åren är exempelvis flykt, klimat, coronapandemin och organiserad brottslighet. Teman som rör organiserad brottslighet och flyktingar har också förekommit i utgivningen under längre tid.

  Böcker av svenska deckarförfattare har länge varit framgångsrika utomlands. Illustrationen längst upp i den här nyheten visar tre välkända böckers ”tunnelbaneresa” mellan ett urval av deras utgivningsorter i världen. Lars Keplers Sandmannen, Camilla Läckbergs Isprinsessan samt Niklas Natt och Dags 1793 täcker tillsammans in större delen av världen – från Tokyo och Hanoi, till Istanbul, Charkiv, Tihran, Reykjavik och New York.

  Utgivningspuls på Kulturnatt Stockholm

  I år sammanfaller Världsbokdagen med Kulturnatt Stockholm. Därför presenteras statistiken även i form av en affisch under titeln Utgivningspuls 2022, som visualiserar siffrorna och de undersökta trenderna. Varmt välkommen att hämta ett exemplar på biblioteket mellan 18.00 och 24.00 den 23 april, eller från och med måndag 25 april.

  KB:s statistik över svensk bokutgivning

  KB är Sveriges nationalbibliotek och samlar in alla böcker som trycks och sprids i landet. Varje år katalogiseras därför en stor mängd nya titlar. Genom att ta fram statistik för dessa, samt djupdyka i några aktuella teman, går det att få syn på trender i bokutgivningen som helhet.

  Tidigare år hade sammanställningen namnet Nationalbibliografin i siffror och gavs ut i form av en rapport. Läs gärna mer om Nationalbibliografin.

  Kontaktinformation

  Ylva Sommerland, bibliotekarie och ansvarig för Utgivningspuls 2022
  ylva.sommerland@kb.se
  070-007 32 90