fullskärmsbild

Det tillfälliga avtalet för digitaliserade dagstidningar upphör 31 maj

Genom ett tillfälligt avtal med upphovsrättsorganisationen Bonus copyright access öppnades KB:s söktjänst Svenska dagstidningar för alla i hela Sverige under coronakrisen. I första hand gällde avtalet under april men förlängdes sedan ytterligare en månad. Avtalet kommer nu att avslutas och sista dag blir den 31 maj.

En hopvikt dagstidning på ett träbord.

– Vi är mycket glada över den fantastiska gensvar som tjänsten fått, säger biträdande riksbibliotekarie Lars Ilshammar. Vi är också tacksamma för det tillmötesgående som Bonus Copyright Access har visat för avtalet skulle bli verklighet.

– Vi kommer nu att tillsammans med rättighetsinnehavarna utvärdera det tillfälliga avtalet för att se hur vi kan utveckla våra söktjänster i framtiden. Vi behöver även se över vår driftsmiljö eftersom det ibland varit svårt att göra sökningar då många använt Svenska dagstidningar.

Den som vill läsa dagstidningar utkomna senare än 1904 kan göra så även efter 31 maj genom att besöka något av de bibliotek som har tecknat licens för tjänsten Länk till annan webbplats..

Fakta: Svenska dagstidningar

Svenska dagstidningar innehåller drygt 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020. I tjänsten finns hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet. Dessutom finns ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad har digitaliserats av KB.

Besök tjänsten Svenska dagstidningar Länk till annan webbplats.