Kulturgiganter får nytt hem i KB:s katalogtjänst Arken

Nu får Dag Hammarskjöld, Astrid Lindgren, Birgit Nilsson, Tomas Tranströmer, Selma Lagerlöf och andra kulturgiganter ett nytt hem på nätet. Med Kungliga bibliotekets (KB) nya katalogtjänst Arken blir det lättare att forska i bibliotekets personarkiv och enskilda arkiv.

Ett skrivbord med olika saker. I mitten står en skrivmaskin och runt omkring finns små lådor med bland annat vykort och kassettband. Ett kort föreställer Pippi Långstrump och ett annat Astrid Lindgren.

KB har en stor samling arkiv efter kända personer som har haft betydelse för svenskt kulturliv och kulturhistoria. Genom personarkiven är det möjligt att studera ett författar- eller konstnärskap på nära håll, både ur privat och officiell synvinkel. Här finns brev, fotografier och anteckningar såväl som manuskript och ljudupptagningar. KB har även en lång rad så kallade enskilda arkiv. I dem finns handlingar från företag, organisationer och föreningar som är eller har varit verksamma på den kulturella scenen.

Ett nytt sätt att utforska arkiven

Från och med idag är en stor del av KB:s personarkiv och enskilda arkiv sökbara i katalogtjänsten Arken Länk till annan webbplats.. I Arken är det enkelt att söka utifrån kriterier som namn, institution, ämnesord, geografisk plats och handlingstyp. Alla arkiv har en inledande översikt som sammanfattar vilken sorts dokument de innehåller.

Studera på plats – eller ladda ner hemma!

I regel måste arkivmaterialet fortfarande studeras på plats i KB:s lokaler i Stockholm. Arken innehåller dock redan idag en del dokument i digital form, fria för alla att ladda ner och använda. Bland Arkens digitaliseringar finns till exempel originalmanuskript av August Strindberg Länk till annan webbplats. och Fredrika Bremers skissböcker Länk till annan webbplats.. Det digitaliserade materialet kommer successivt att öka.

Av värde för hela mänskligheten

Två av KB:s personarkiv, som nu är sökbara i Arken, har utnämnts till Världsminne av Unesco: Dag Hammarskjölds samling Länk till annan webbplats. och Astrid Lindgrens arkiv Länk till annan webbplats.. Utmärkelsen ges till arkiv, museer eller dokument som anses ha ett värde för hela mänskligheten.

Teknisk information

Arken ersätter den äldre katalogtjänsten Ediffah, som KB tidigare använde för att förteckna sina personarkiv och handskrifter. Den nya tjänsten bygger på Open source-programvaran Access to Memory (AtoM) som är lättare att använda, utveckla och förvalta långsiktigt. Valet av AtoM beror även på möjligheterna att visa digitaliserat material ur samlingarna och att hantera kopplingar till auktoritetsdata från exempelvis Libris.

Under 2019 utvärderar KB om Arken kan komma att erbjudas som en nationell tjänst. Läs mer om övergången till Arken på tjänstens informationssida Länk till annan webbplats..

Upptäck arkiven