Resor till månen

Kanske är inte ensamhet och ödsliga månlandskap det vi längtar efter mest just nu. Men på månen är i alla fall social distansering lätt att uppnå.

Omslag till Resa till månen. Svartvit teckning av en man som faller från jorden till månen på ett i övrigt rött omslag.

Berättelser om rymdresor är en viktig del av science fiction-kulturen. I tidig science fiction var månen en vanlig destination. En riktigt tidig variant är Resa till månen av Cyrano de Bergerac, mannen som mest är känd för sin stora näsa. Resa till månen kom ut 1656, året efter författarens död. Det är, som så ofta är fallet med tidig science fiction, en politisk roman som vill visa på bättre sätt att organisera ett samhälle. På svenska kom den först 1965. Det innebär inte att den inte lästes av sin svenska samtid fast då på franska. 

På bilden ovan ser ni skyddsomslaget till utgåvan från 1965. Den ingår i Natur & Kulturs serie Levande litteratur vars förlagsband är designade av Henk Rispen.

Atomböcker för unga

Men rymdresor behöver inte vara en allegori över sin samtid och ett redskap för filosofiska budskap. Det kan också vara lättsam underhållning. Så nu gör vi ett stort hopp i tid och stil till Alternativ Luna av Carl Henner utgiven på Lindqvists förlag 1956.

Omslag till Alternativ Luna. En man i rymddräkt sover omgiven av iakttagande ögon.

Alternativ Luna ingick i en serie science fiction-böcker för unga som hette Atomböckerna. Det var innan rymdresandet kommit igång men ändå i en tid då man förstått att det var möjligt och snart förestående så det var naturligtvis kittlande för fantasin.

Lindqvists förlag var stora inom populärlitteratur och de har ofta fina, kanske en aning kitschiga omslag.

Detta omslag är av Björn Karlström som annars mest tecknade flygplan.

Äventyr på månen

Långt ifrån kitschigt är omslaget till Äventyr på månen av Eva Håkanson. Eva Håkanson f. Enhörning arbetade främst som översättare men skrev också några barn- och ungdomsböcker.

En av dessa var Äventyr på månen utgiven hos Natur och Kultur 1953. Rymden användes som en ny arena för äventyrsromaner, framförallt för pojkar.

Konstnären Hedvig Malmström står för den vackra omslagsbilden med sitt kubistiska månlandskap.

Omslag till Äventyr på månen. Tre personer i rymddräkt utanför en rymdfarkost i ett kubistiskt månlandskap i vitt, rött, blått och svart.
Omslag till Duell på månen. Två ungdomar i ett kargt månlandskap framför en lövad rymdfarkost med öga.

Duell på månen

Så gör vi återigen ett litet hopp i tiden fram till 1975 då månresor var en realitet och det fanns en allmän kunskap om hur det såg ut på dess yta. Det innebär inte att man inte fortfarande kan fantisera om den.

Duell på månen är en ungdomsroman av litteraturvetaren och författaren Sven Christer Swahn.

Det fantasifulla omslaget är målat av Hans Arnold, känd för sina många fantastiska illustrationer inom skräck och fantasy.