Svenska bordeller

En guidebok till svenska bordeller, något som inte var okontroversiellt ens på 60-talet. Men är det på riktigt och vad har Sundsvall med saken att göra?

Karta över Sverige, städerna markerade med röda prickar. Till vänster en mörk bild från stad med svart rök i bakgrunden.

"Svenska bordeller"

Välkomna till ännu en fristående del av serien om kontroversiella böcker på KB. Har du inte läst någon tidigare del så är det inget hinder för att läsa vidare. Vi tar oss till Sverige vid en tidpunkt där Tage Erlander fortfarande är statsminister och Kaknästornet precis invigts.

Ragnar Åslund

Ja för vad är nu detta för en bok? Ett exempel på 60-talets depraverade moral? Nej, det är faktiskt inte på riktigt. Författaren Ragnar Åslund har använt sig av fria fantasier, provokationer och humor för att skapa den här boken som kom ut 1967. Samma år som den fria kärleken spred sig över världen och Beatles musik fortfarande var ny. Till det yttre är "Svenska bordeller" en guidebok över olika svenska bordeller med betygsättning av etablissemangen. Kanske tolkade någon boken bokstavligt och blev besviken. Säkerligen, men allt fanns bara i fantasin. Att en del upprördes över innehållet gick helt i linje med författarens intentioner.

Sundsvall

I avsnittet om Sundsvall brer han på lite extra. “Sundsvall karakteriseras bäst med begreppen materialism, obildning, egoism, råhet. Invånarna har grova och frånstötande drag, och deras intresse kretsar huvudsakligen kring poker, boxning och hästspel. Trakten, som är den tätast befolkade i Sverige, vimlar av tattare, skojare, dagdrivare och gangsters, speciellt koncentrerade till förorterna Skönsberg och Svartvik. Hur den store konstnären och esteten Lars Ahlin kunnat utvecklas i denna ohyggliga miljö är en gåta, även om det för all del sägs förekomma att det växer rosor på gödselhögar.” Ord och inga visor. En annan tid, ett annat språkbruk.

“Sundsvall karakteriseras bäst med begreppen materialism, obildning, egoism, råhet."

Som ni kanske gissat kom Åslund från just Sundsvall, uppväxt med adoptivföräldrarna fabriksarbetaren Carl Åslund och Hanna Boman. Hans produktion kom att bli varierande, allt från diktsamlingar, erotiska parodier – en genre benämnd "porrodin" – som "Ju fler vi är tillsammans. [Modärn lekbok i erotik]" till skrifter om ekonomi. Efter att ha tagit anställning som redaktör på Sparbanken vid Sergels torg, blev författandet av allt att döma en sidoverksamhet. Ragnar Åslund dog av en hjärtinfarkt 1986, endast 55 år gammal.

Tidningsreklam för Svenska bordeller med sloganen "Pst! Morsan! Ge farsan dom här - då är söndan räddad"

Aftonbladet 1967-11-10

Vad hade då författaren själv att säga om sin bok? Jo: "Svenska bordeller är en ny form av satir, som svenska folket inte tidigare blivit utsatt för. Jag har också på ett skämtsamt sätt velat ta upp frågan om berättigande av bordeller i samhället. Och jag vill angripa 'institutionaliseringen' och pryderiet. Landsändar och städer som förekommer i boken har jag försökt teckna som jag upplevt dem, alltså helt subjektivt."

Det var den sjätte och sista fristående delen i serien om kontroversiella böcker, åtminstone för tillfället. Böcker som tagits i upp i de tidigare delarna är "Tolkien och den svarta magin", "Gröna ön", "Patrik Kajson går igen", "Dagbok från Obygdens tingsrätt" och "Det går an". Kanske kommer det fler delar någon dag, vem vet?