Pocketbokens dag

Vilken informationsbärare är liten nog för jackfickan eller handväskan, kostar mindre än ett biobesök och är oftast tillräckligt snygg för att få stå framme efter läsning? Jo, pocketboken!

Aldus-tryck i litet format, 1500-talet. Foto: KB

1500-talsbok i litet format av boktryckaren Aldus Manutius

Den 30 juli firas pocketbokens dag. Man brukar säga att det var Penguin Books som lanserade de allra första pocketböckerna på 1930-talet, men redan på 1800-talet salufördes billighetsupplagor i häftad form. Och den första boken av litet format är mycket äldre än så.

500-åring var först

Först ut med det behändiga fickformatet var boktryckaren Aldus Manutius, som dog för mer än 500 år sedan. Genom införandet av oktavformatet, där tryckarket viks så att varje ark bildar åtta sidor, kunde Manutius producera små böcker i fickformat – en slags föregångare till dagens pocket. Boken på bilden har en gång funnits i boksamlaren Groliers ägo, men troligen har den värderats alltför högt för att ha förvarats i någons ficka.

En fickbibels historia. Foto: KB

En fickbibels historia, med tio planscher

Pocket om pocket – En fickbibels öden

Hemmets bokskatt får stå som exempel för 1800-talets billighetsserier. I en av volymerna i denna serie finns en rar berättelse om en fickbibels äventyr, berättad ur den lilla bokens perspektiv.

Min förste egare var ett barn. Nu är jag gammal och vanstäld till mitt yttre. Mina permar äro sönderrifna; mina blad gulnade af ålder, slitna och trasiga; mina silfverspännen förstörda. Men då var jag vacker och lyste i guld och purpur.

Vi får följa fickbibelns äventyr till det rörande slutet då den återförenas med sin förste ägare, pojken som nu är en gammal man.

Klassiker på pocket – Ibsen i västficksformat

Från 1800-talets slut är volymen Ibsen i västficksformat av Harald Molander ”i lindrigt sammandrag lämpade för allvarligt själfstudium”. Originaltiteln är The pocket Ibsen. I KB har volymen skyddats med ett biblioteksband men dessförinnan var den liten, mjuk och fickformatsvänlig.

Pocket magazine. Foto: KB

Pocket magazine - spänning i fickformat

Pocket i serie – Pocket magazine

Spännande romaner i serie i smidigt format – Helen Waldron, äventyrerska från 1951 är en av flera rafflande böcker i serien Pocket magazine som även bjuder på titlar som Silverhund, Den maskerade skräcken och Det stulna statslånet.

Pocket på pocket – En ficka full med råg

På engelska kallas en pocketbok för paperback eller för den delen pocket book. I KB:s samlingar finns en av mina favoritdeckare i pocketform, Agatha Christies En ficka full med råg, A pocket full of rye. Den har till och med en ficka i en av huvudrollerna!

Bad Feminist. Foto: KB

Bad feminist - pocket med dekorerat snitt

Prisad pocket med en tvist – Bad feminist

Nyligen prisad av Svensk bokkonst är Bad Feminist av Roxane Gay med stiligt omslag. På snitten har man tryckt ett blått mönster som påminner om klassiska marmorerade snitt.

Några millimetermått ur fickan

110x180 standardpocket

135x210 storpocket

129x198 Penguin Classics