Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Förbjudna böcker: Snor­re säl

Böcker kan vara farliga och provocerande. Antidemokratiska regimer har ofta ägnat sig åt att förbjuda böcker som de på något sätt uppfattar vill underminera deras makt.

Bokomslag, Frithjof Saelen, Snorre Säl. Foto: KB

I efterhand kan det ibland vara svårt att förstå vad som var så provocerande. Som i fallet med den lilla söta barnboken om Snorre Säl.

Det var en gång en liten säl, som hette Snorre

Frithiof Sælen var aktiv i motståndsrörelsen i Norge under andra världskriget. Hans debutbok handlar om den lilla sälen Snorre som jagas av diverse rovdjur som isbjörnar och späckhuggare.

Sagan är en allegori över kriget där Snorre Säl representerar Norge som jagas av rovdjur som representerar ockupationsmakterna. Ryssland är en ryslig isbjörn vid namn Brumme-lagg och Tyskland är den farlige späckhuggaren Glufs som har slukat Snorres pappa.

Bokomslag, Frithjof Saelen, Snorre Säl. Foto: KB

Boken kom ut 1941 men drogs tillbaka efter fyra veckor då statsmakten insåg vad den egentligen handlade om.

Den har kommit ut fyra gånger i Sverige. Dessa utgåvor finns förstås på KB. Den första svenska utgåvan kom 1946. Utgåvan på bilderna ovan är från 1953. Dessa båda är delar i en serie som heter De roliga böckerna. Senast kom Snorre Säl ut 2004 på förlaget En bok för alla.

TAGGAR