Alternativ statistik

KB:s magasinsplanerare hyser en förkärlek för siffror och mätningar, att räkna, göra tabeller och ta fram nyckeltal för hyllmeter och kvadratmeter. Men i en värld av alternativa fakta riskerar detta tillvägagångssätt bli lite trist och omodernt. Kan vi istället lyfta fram KB:s boksamlingar med alternativ statistik?

Statistikvisualisering av KB:s samlingar. Vikt på böcker. 

Samlingar av vikt

Att KB:s samlingar väger tungt i forskarvärlden, det vet vi. Men hur mycket väger de – egentligen? Vi lägger en våg till magasinsplanerarens redskap och konstaterar:

  • Som en liten dvärgsilkesapa (133 gram) – så mycket väger ett genomsnittligt svenskt tidskriftshäfte.
  • Som en hel giraff (1020 kg) – så mycket väger alla svenska tidskriftshäften som just nu väntar på att bli kompletta årgångar som ska bindas eller kapslas.
  • Som en ekorre (423 gram) – så mycket väger en ny svensk bok i genomsnitt.
  • Som en elefant (5246 kg) – så mycket väger alla svenska böcker som inkommer till KB under ett år.

Nutid och framtid

KB:s samlingsperspektiv är både nutidens och framtidens – att bevara och tillhandahålla. Att mäta speltiden på KB:s ljud- och bildsamlingar är en sak, men hur mäter man tid i de fysiska samlingarna?

  • Som att se alla Star Wars-filmer två gånger (35 timmar) – så lång tid tar det att promenera längs KB:s drygt 17 hyllmil av samlingar. (Skillnaden är att promenaden är njutbar hela vägen, ta gärna en tupplur under Star Wars Episodes 1-3.)
  • En hel uppväxt (17 år) – så lång tid tar det att bläddra tre minuter i var och en av KB:s tre miljoner böcker och tidskrifter. Men det förutsätter bläddring dygnet runt.
  • År 4160 (när Neptunus har hunnit 13 varv runt jorden) – då skulle KB:s låntagare bli klar med samma uppgift, om vederbörande beställde fram den maximala kvoten på sju böcker per dag och bläddrade i 200 arbetsdagar per år.
Statistikvisualisering av KB:s magasin. Antal steg till samlingarna. 

Ett steg i taget

Stora samlingar, stora magasin och stora uppdrag erövras ett steg i taget. Men hur många steg tar en bok?

  • 18 steg – så lång är promenaden från bokmagasin till bokhiss för den bok som är uppställd allra närmast i magasinen i Humlegården.
  • 192 steg – så långt måste en medarbetare på KB gå för att nå den bok som är uppställd allra längst bort i magasinen i Humlegården.