Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Alternativ statistik

KB:s magasinsplanerare hyser en förkärlek för siffror och mätningar, att räkna, göra tabeller och ta fram nyckeltal för hyllmeter och kvadratmeter. Men i en värld av alternativa fakta riskerar detta tillvägagångssätt bli lite trist och omodernt. Kan vi istället lyfta fram KB:s boksamlingar med alternativ statistik?

Statistikvisualisering av KB:s samlingar. Vikt på böcker. 

Samlingar av vikt

Att KB:s samlingar väger tungt i forskarvärlden, det vet vi. Men hur mycket väger de – egentligen? Vi lägger en våg till magasinsplanerarens redskap och konstaterar:

  • Som en liten dvärgsilkesapa (133 gram) – så mycket väger ett genomsnittligt svenskt tidskriftshäfte.
  • Som en hel giraff (1020 kg) – så mycket väger alla svenska tidskriftshäften som just nu väntar på att bli kompletta årgångar som ska bindas eller kapslas.
  • Som en ekorre (423 gram) – så mycket väger en ny svensk bok i genomsnitt.
  • Som en elefant (5246 kg) – så mycket väger alla svenska böcker som inkommer till KB under ett år.

Nutid och framtid

KB:s samlingsperspektiv är både nutidens och framtidens – att bevara och tillhandahålla. Att mäta speltiden på KB:s ljud- och bildsamlingar är en sak, men hur mäter man tid i de fysiska samlingarna?

  • Som att se alla Star Wars-filmer två gånger (35 timmar) – så lång tid tar det att promenera längs KB:s drygt 17 hyllmil av samlingar. (Skillnaden är att promenaden är njutbar hela vägen, ta gärna en tupplur under Star Wars Episodes 1-3.)
  • En hel uppväxt (17 år) – så lång tid tar det att bläddra tre minuter i var och en av KB:s tre miljoner böcker och tidskrifter. Men det förutsätter bläddring dygnet runt.
  • År 4160 (när Neptunus har hunnit 13 varv runt jorden) – då skulle KB:s låntagare bli klar med samma uppgift, om vederbörande beställde fram den maximala kvoten på sju böcker per dag och bläddrade i 200 arbetsdagar per år.
Statistikvisualisering av KB:s magasin. Antal steg till samlingarna. 

Ett steg i taget

Stora samlingar, stora magasin och stora uppdrag erövras ett steg i taget. Men hur många steg tar en bok?

  • 18 steg – så lång är promenaden från bokmagasin till bokhiss för den bok som är uppställd allra närmast i magasinen i Humlegården.
  • 192 steg – så långt måste en medarbetare på KB gå för att nå den bok som är uppställd allra längst bort i magasinen i Humlegården.
TAGGAR