Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild
Svensk historisk bibliografi.

Svensk Historisk Bibliografi

Upptäck böcker, uppsatser och artiklar om svensk historia från 1771 till 2010.

SHBd (Svensk historisk bibliografi-digital) är en förteckning över arbeten om svensk historia. Här finns information om såväl akademiska skrifter som amatörforskning, sammanlagt mer än 175 000 stycken. I tjänsten hittar du bland annat böcker, uppsatser, recensioner och tidningsartiklar.

Så söker du

Du kan göra en enkel sökning på valfria ord, till exempel titel eller upphovsman. Därefter kan du avgränsa sökningen med ytterligare sökord, tidsperiod och språk via knappen precisera. Under fliken avancerad går det att söka enligt flera kriterier samtidigt.

Beställ i Libris eller Regina

SHBd är en bibliografi (förteckning) och ingen bibliotekskatalog. Om du vill beställa materialet måste du därför söka fram det i Librislänk till annan webbplats eller Reginalänk till annan webbplats.

Fulltext och abstracts

För att enbart leta bland digitaliserade källor kan du klicka i ”Sök bara elektroniskt material (fulltext/abstract)” bredvid sökrutan. På så sätt får du sökträffar där materialet går att ladda ner via en länk i respektive post.

Till Svensk Historisk Bibliografi

Tjänsten innehåller

böcker, tidskrifter