Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild
Bild ur boken Suecia Antiqua et Hodierna

Suecian

Utforska teckningar och gravyrer som avbildar 1600-talets Sverige.

Suecian innehåller en komplett digitalisering av Erik Dahlberghs bildverk Suecia antiqua et hodierna (Det forna och nutida Sverige) och dess tecknade förlagor. Bilderna i verket föreställer bland annat svenska herresäten, trädgårdar, städer, kyrkor och fornlämningar.

Sök och ladda ner

Du kan till exempel söka på en svensk stad för att hitta avbildningar av den. Du kan också bläddra dig fram bland verkets cirka 1300 bilder. Eftersom bilderna är fria från upphovsrätt kan du ladda ner och använda dem som du vill.

Tänk på bildformatet

När du laddar ner en bild, tänk på att välja rätt upplösning. Om du behöver en bild av hög kvalitet, välj en ”masterfil”, som ofta är uppåt 150 megabyte stor. Om du däremot bara vill ladda ner en liten bild till din mobiltelefon, välj i stället den lågupplösta versionen.

Till Suecian

Tjänsten innehåller

bilder