Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild
Nätverkssladdar. Foto: KB

Kulturarw3

Svenska webbsidor från mitten av 1990-talet och framåt.

I Kulturarw3 kan du söka bland mer än fem miljarder svenska webbsidor och framåt. De äldsta sidorna är från 1997, då projektet startade.

Så söker du

För att söka bland webbsidorna krävs att du kommer till KB och använder vår Kultuarw3-dator. Tjänsten tillåter bara att du söker på en särskild URL, webbadress. Du kan alltså inte söka fritt på ett ord eller ämne, utan måste skriva in exempelvis ”www.sf.se” för att hitta gamla sidor om Svensk filmindustri. Därefter kan du se vid vilka tidpunkter webbplatsen har samlats in.

Snabbare tjänst på gång

Hela innehållet i Kulturarw3 lagras på band. Det innebär att det tar flera minuter för tjänsten att ladda in varje sida efter en sökning. KB arbetar med att ta fram en snabbare tjänst som plockar all information från hårddiskar.

Behöver du data för forskning?

Om du vill göra mer omfattande forskning kan du få tillgång till materialet som rådata.

Kontakt: kungl.biblioteket@kb.se