fullskärmsbild

Digi­ta­li­se­rat ­mate­ri­al

KB har ingen separat söktjänst för digitaliserat material. Men i flera av våra tjänster finns källor som är helt öppna och som du kommer åt var som helst utan lånekort. Här berättar vi hur!

Böcker, tidskrifter, bilder, noter, e-böcker,

kartor m.m.

Tjänster: Libris och Regina

Leta här först!

Det allra mesta av KB:s tryckta material finns i våra stora söktjänster Libris och Regina. Här hittar du bland annat böcker, tidskrifter, bilder, kartor, noter och e-böcker. Libris är en nationell tjänst som samlar material från mer än 500 bibliotek i hela landet. Regina är en tjänst för KB:s eget tryckta material.

Det digitaliserade materialet i tjänsterna är fritt att ladda ner och använda. Övriga elektroniska källor, till exempel e-böcker, kan vara skyddade av upphovsrätt.

Så hittar du digitalt material i Libris

För att söka i enbart elektroniskt och digitaliserat material, gå till fliken Utökad sökning.

Utökad sökning i Libris.

Under valet Bara elektroniskt/digitaliserat kan du klicka i vilken sorts digitalt material du vill söka bland: e-böcker, e-tidskrifter, e-artiklar/e-kapitel eller övriga (till exempel digitaliserade bilder, handskrifter och kartor).

Sök i elektroniskt material.

Så hittar du digitalt material i Regina

I Regina kan du klicka i valet Digitaliserat direkt i sökfältet på första sidan för att endast få träffar på elektroniskt material.

Sökning på enbart digitaliserat material i Regina.

Dagstidningar

Tjänst: Svenska dagstidningar

Svenska dagstidningar

I tjänsten Svenska dagstidningar finns Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet fullständigt digitaliserade. Dessutom finns ytterligare cirka 700 tidningstitlar som i olika grad digitaliserats av KB. Totalt innebär det cirka 19 miljoner sidor.

Tidningar som är äldre än 115 år är fria att ladda ner till din egen dator.

Avgränsa din sökning till endast fritt material genom att bocka i rutan under sökfältet.

Sök fritt material i Svenska dagstidningar.

Avhandlingar och offentligt tryck

Tjänster: Swepub, Digitalt riksdagstryck, SOU:er i Regina

Swepub

Swepub ger dig en överblick över den forskning som producerats i Sverige. Här kan du bevaka ditt ämnesområde och få tillgång till fulltext, abstracts och antal citeringar.

Material med markeringen "Läs hela texten" kan du ta del av digitalt direkt i Swepub. Du kan även filtrera dina sökträffar till enbart fritt material, genom att välja "fritt online" i kolumnen "Avgränsa träffmängd".

Digitaliserat material i Swepub

Digitalt riksdagstryck

I KB:s digitala riksdagstryck finns mer än tre miljoner dokument från år 1521 fram till 1970. Här kan du följa hur politiken har utvecklats och se vilka frågor som diskuterades i riksdagen. Du kan även ladda ner större mängder text ur dokumenten som så kallade datasetlänk till annan webbplats för egen bearbetning och analys.

Allt material i tjänsten är fritt att ladda ner och använda.

Gå till Digitalt riksdagstrycklänk till annan webbplats

Digitaliserade SOU:er

KB har digitaliserat alla statliga offentliga utredningar (SOU) som kom ut mellan 1922 och 1999. De som kommit ut senare finns på regeringens webbplatslänk till annan webbplats.

En SOU består av rapporter från regeringen som tas fram inför nya lagförslag. KB:s digitaliserade SOU:er går att söka fram i våra tjänster Regina och Libris. I Regina kan du dessutom bläddra bland dem på år och titel.

Gå till äldre digitaliserade SOU:er i Reginalänk till annan webbplats

Handskrifter och personarkiv

Tjänster: Arken, Manuscripta

Arken

Arken samlar arkiv efter kända personer med betydelse för svenskt kulturliv och kulturhistoria. Här hittar du brev, fotografier och anteckningar såväl som manuskript och ljudupptagningar.

Allt digitaliserat material i sajten är fritt att ladda ner och använda.

Det material som är digitaliserat hittar du genom att välja Digitala objekt längst ner under fliken Sökingångar.

Digitaliserat material i Manuscripta

Manuscripta

Manuscripta innehåller inbundna handskrifter från KB och andra kulturarvsinstitutioner. Handskrifterna är från medeltiden fram till 1700-talet. Informationen i tjänsten är på engelska.

Allt digitaliserat material i sajten är fritt att ladda ner och använda.

De digitaliserade handskrifterna hittar du via menyvalet Digitizations.

Digitaliserat material i Manuscripta

Annat digitaliserat material ur KB:s handskriftssamling:

Filmer

Tjänster: Filmarkivet.se, Filmarkivforskning och Biografblad

Filmarkivet.se

I Filmarkivet.se kan du fritt ta del av cirka 2000 filmer, från 1897 fram till våra dagar. Dokumentär- och journalfilmer dominerar utbudet, men här finns även reklam- och barnfilmer. Filmerna streamas till dig som användare.

Av upphovsrättsliga skäl är det inte tillåtet att ladda ner filmerna.

Gå till Filmarkivet.selänk till annan webbplats 

Filmarkivforskning

Filmarkivforskning är en plattform för forskning om film. Materialet på sajten är ett komplement till Filmarkivet.selänk till annan webbplats.

Eftersom materialet är fritt från upphovsrätt kan du ladda ner det och använda som du vill.

Gå till Filmarkivforskninglänk till annan webbplats

Biografblad

En stor del av filmerna från stumfilmstiden har gått förlorade. Tack vare biografbladen kan du ändå få en översikt av tidig svensk filmhistoria. Dessa återskapar programsättningen från flera biografer i Sverige från cirka 1900–1920. Biografbladen är digitaliserade och tillgängliga direkt i tjänsten.

Eftersom materialet är fritt från upphovsrätt kan du ladda ner det och använda som du vill.

Gå till Biografbladlänk till annan webbplats

Snabblänkar i Libris
Inspiration

Digitala kollektioner

I våra digitala kollektioner hittar du ett axplock av KB:s digitaliserade material. Inspireras av allt från cirkusaffischer till en konsert med Sex Pistols.

Se smakprov ur KB:s samlingar