Letar du efter material i KB:s samlingar?
Gå till våra söktjänster

Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

fullskärmsbild

Bokband från 1900-talet

Praktbanden tillhör de mer spektakulära delarna av KB:s boksamlingar. Här hittar du dekorativa och konstnärliga bokband i mer ädla material som guld, silver, siden och sammet – men också i garvat fiskskinn.

Prakt- och raritetssamlingarna skapades under 1950–70-talen genom att utvalda bokband plockades från de allmänna samlingarna. Då fanns det gott om äldre band att välja från. 1900-talsbanden fick däremot kompletteras genom beställningar och inköp.

 

En mångfald av material

I boken Konstnärliga 1900-talsband i Kungl. biblioteket från1986 redogör bokbandsforskaren Sten. G Lindberg (1914-2007) noggrant för den moderna bandsamlingens tillkomst på KB.

 

Resultatet är en varierande samling som visar prov på många stilar och uttryck. Här möts allt från Arts & crafts via art déco till moderna pastischband. Du hittar här också traditionella skinnband, mellankrigsexperiment med fiskskinn och böcker med raffinerat men enkelt papper. Genom hela århundradet ser vi prov på utsökt hantverk, känsla för material och form – och samtidigt, mitt i allt det praktfulla, ett lika kreativt som nyskapande sinne.

Bibliofilens morgondröm
Många svenska bokbindare var under 1960-talet elever hos schweizaren Hugo Peller. Pellers egna bokband kännetecknas av tryckta punkter och linjer i udda antal, här i guld på svart skinn.
Dela
Svensk Jugend
En pastisch, ett band som härmar en annan stil, är detta skinnband med blind- och guldtryckt dekor i jugendimitation, komponerat av William Barkell och utfört av Egil Andersson och Sven Wiklander 1964-65.
Dela
Indian Fairy Tales
Orientaliskt-inspirerat Arts & crafts-band signerat kvinnokollektivet Guild of Women-Binders, år 1900. Lilian Overton är konstnären bakom detta hantverk med skinnmosaiker av ungefär 250 olika skinnbitar.
Dela
1700-tals textil: Anders Berchs samling i Nordiska museet
Med inspiration från 1700-talet i material – papper och siden – och dekor har Helena Strömquist skapat ett modernt pappersband från 1990-talet. Dekoren är inspirerad av 1700-talets seméband, där dekoren ströddes över ytan.
Dela
Till min älskade Mary
Skinnband med mosaiker och guldtryck i romantisk jugendkomposition omsluter ett album med dikter skrivna av Eric von Rosen till hustrun Mary. Bandet är utfört kring år 1900 av hovbokbindare Gustaf Hedberg.
Dela
Slaegten
Bokband i fiskskinn av Ingeborg Börjeson. Skinnbristen under mellankrigstiden krävde nya lösningar – som experiment med fiskskinn, här ett band i marulk från Börjesons Paristid på 1930-talet.
Dela
The Devil and All
Edgar Mansfield är en av de mest kända moderna engelska bokbindarna. Boken är nr 555 av en begränsad upplaga, signerad av författaren Collier.
Dela
Fotoalbum av okänd bokbindare
Fotoalbum i naturalistisk stil av en lundensare som vandrat som gesäll i Tyskland, Österrike och Italien c:a 1905. Blomsterdekoren är målad i guld och rött och har inläggningar av pärlemor.
Dela
Sagan Om Fatumeh
Herbert Lindgren var bokformgivare på Bonniers under 1960- och 70-talen. Han var också en av Sveriges främsta bokbindare, inspirerad av fransk design. Banden till Gunnar Ekelöfs triptyk är komponerade av Lindgren och utförda efter dennes skisser av René Desmules och Gilbert Bâlé i Paris ca 1971-72.
Dela
Le livre de la jungle
Ormen Kaa slingrar sig över pärmar och rygg på denna utgåva av Kiplings Djungelboken. Helskinnband med mosaiker och guldtryck i en utsökt art déco-komposition av fransyskan Thérèse Moncey.
Dela
KOLLEKTIONEN