Codex Gigas historia

Det är oklart exakt hur den medeltida handskriften kom till. Men vi vet att den skrevs i kungariket Böhmen – numera västra delen av Tjeckien – någon gång mellan 1204 och 1230.

En sida i Codex Gigas med svårtydd text.

Den mörka anteckningen på första sidan berättar att handskriftens första kända ägare var klostret i Podlažice.

En pantsatt klosterskatt

Tack vare en anteckning på första sidan vet vi att klostret i Podlažice är Codex Gigas första kända ägaren. Däremot är det inte troligt att handskriften framställdes där. Klostret var alldeles för litet och fattigt för ett sådant projekt. 

Handskriften sågs som ett av världens underverk.

Anteckningen anger att munkarna i Podlažice pantsatte Codex Gigas år 1295 i ett kloster som låg i Sedlec, nuvarande Tjeckien. Anteckningen berättar även att handskriften återköptes samma år till benediktinordern i Břevnoklostret. Codex Gigas sågs då som ett av världens underverk. 

Kejserligt samlarobjekt

Med tiden blev handskriften ett eftertraktat samlarobjekt. År 1594 "lånade" kejsaren Rudolf II Codex Gigas till sitt slott. Förmodligen hade han ingen avsikt att lämna tillbaka den. Rudolf II samlade på allt från levande och döda djur till tavlor, skulpturer och kuriositeter. Djävulsbilden eggade hans intresse för ockultism.

Porträtt av man i kravatt och hatt.

Oljemålning av Rudolf II. Tavlan togs som krigsbyte samtidigt som Codex Gigas. Bildkälla: Skoklosters slott

Ett svenskt krigsbyte

Handskriften stannade kvar i Prag tills den rövades bort av den svenska armén under trettioåriga kriget. Tillsammans med många andra dyrbarheter fördes den då till Stockholm. Codex Gigas hamnade i drottning Kristinas samlingar och placerades i biblioteket på Stockholms slott.

På nyårsdagen 1878 överfördes handskriften till det nybyggda Kungliga biblioteket i Stockholm, där den finns än idag.

Man håller upp en uppslagen jättebok med en bild på djävulen.

Vykort från 1929.

Med djävulens hjälp?

En legend kring tillkomsten av Codex Gigas berättar att en ensam skrivare skulle ha skrivit hela verket under en enda natt. Då skrivaren insåg att uppgiften var honom övermäktig bad han djävulen om hjälp. Legenden har inte någon som helst verklighetsgrund. Däremot vittnar den om att Djävulsbibelns storlek gjorde sådant intryck att man ville förklara dess ursprung på ett övernaturligt sätt.

En legend kring tillkomsten av Codex Gigas berättar att en och samma person skrev verket under en enda natt.
När drottning Kristina lämnade tronen och reste till Rom 1654 tog hon med sig ett stort antal handskrifter och böcker – men inte Codex Gigas.

Det är oklart exakt när och hur den medeltida handskriften tillkommer. Den skrivs i kungariket Böhmen – numera västra delen av Tjeckien.

Gammal bok sedd från sidan. Omslaget är vitt omslag är vitt och pryds av metallbeslag.
Codex Gigas
Utsmyckning
Djävulen i Codex Gigas
Drottning Kristina
Slottsbranden 1697
KB i Stockholms slott
KB i Humlegården svartvit
Codex Gigas
Skattkammaren
Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?