Svenska ISBN-centralen

Snart lanserar vi en ny ISBN-tjänst

I början av maj 2017 kommer vi att släppa en ny tjänst där du kan ansöka om och hämta ut dina tilldelade ISBN och ISMN. Om du har nummer sedan tidigare går det bra att använda dem, men när du ska ansöka om nya nummer gör du det i den nya tjänsten. Fram till lanseringen fungerar allt som vanligt.

I samband med detta kommer Svenska ISBN-centralen att byta namn till ISBN Sverige

Svenska ISBN-centralen

Svenska ISBN-centralen delar ut identifikatorer till förlag, utgivare och andra publicerande enheter. De identifikatorer vi handhar är:

  • ISBN - en identifikator för publikationer av monografisk karaktär (böcker).
  • ISMN - en identifikator för musiktryck.
  • URN:NBN - en identifikator för elektroniska resurser på nätet.

För ansökan och information om ISBN, ISMN eller URN:NBN klicka på länkarna i menyn till vänster. Tjänsten är kostnadsfri.

ISBN och ISMN är frivilliga och ger inget upphovsrättsligt eller annat juridiskt skydd. De ger heller inget namnskydd. Om man vill skydda ett företagsnamn måste man därför låta registrera det hos Bolagsverket.

ISBN-centralen har dessvärre inte möjlighet att svara på frågor om vilka regler som gäller för själva namnet på förlaget, utan hänvisar här till Bolagsverket. Företagsnamn återfinns under rubriken näringslivsregistret.

Det går också bra att söka i det Svenska ISBN-registret för att se vilka namn som redan finns registrerade av Svenska ISBN-centralen. ISBN-centralen ser helst att namnfrågan är utredd innan ansökan om ISBN och ISMN görs.

Senast uppdaterad: 2017-04-26
Innehållsansvar: Jamshid Farahani, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Kontaktuppgifter

Telefontid:
mån-fre 10-11.30
Telefon: 010-709 30 90
E-post: isbn[snabela]kb.se

Information in English