2014-11-27

E-böcker till kampanjpris

Nu kan du få e-böcker till kampanjpris från Kungl. biblioteket!

Framplockade böcker med grafiska "e":n över sig. Foto (bearbetat): Jens Gustavsson.

Alla böcker som inte längre är skyddade av upphovsrätt kan beställas som e-bok. Det sker via tjänsten eBooks on demand (EOD) som är frukten av ett europeiskt samarbete.

Den beställda boken skannas sida för sida och levereras som en ocr-tolkad pdf mot kontokortsbetalning. KB sparar de digitaliserade verken som så småningom tillgängliggörs fritt i katalogen. Startavgiften är normalt 100 kr samt tre kronor per scannad sida.

Kampanjpris på digitaliserade böcker

Under tiden 1 december till 10 december kostar det maximalt 100 kronor för att digitalisera en bok upp till 400 sidor. Boken levereras som en pdf inom ca 1-3 veckor.

Hur beställer man?

EOD-beställningar kan endast göras direkt i katalogposten. Funktion finns såväl i KB:s katalog Regina som i den nationella bibliotekskatalogen LIBRIS, och innebär alltid digitalisering av verket i sin helhet. Det material som går att beställa är märkt med EOD-symbolen:

EOD:s beställningsknapp

EOD-nätverket började som ett EU-projekt 2006 med 13 bibliotek från 8 europeiska länder. Idag medverkar drygt 40 bibliotek från mer än 12 länder och antalet ökar hela tiden.

EOD:s banner för julkampanjen.

Innehållsansvar: Christian Zeising, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Logotyp för eBooks on demand (EOD).

Logotyp för eBooks on demand (EOD).

Sveriges nationalbibliotek