Enklare att hitta digitaliserat svenskt tryck i Libris

Nu finns en ny deldatabas i Libris som samlar poster för svenskt digitaliserat tryck. Därmed blir materialet enklare att hitta – och deldatabasen är också ett första steg mot att bygga en nationell infrastruktur för att tillgängliggöra det svenska trycket.

Den nya deldatabasen innehåller fritt tillgängligt material från slutet av 1400-talet och framåt. Till största delen rör det sig om monografier, men även om akademiska avhandlingar, tidskrifter, rapporter och småskrifter. Databasen inkluderar de digitaliserade versionerna av tryckt material som getts ut i Sverige eller från geografiska områden som periodvis har varit svenska. I dagsläget handlar det om över 40 000 titlar.

– Det känns verkligen jätteroligt att nu kunna samla och synliggöra det digitaliserade svenska trycket på det här sättet. Mycket material är redan digitaliserat och det är viktigt att det är lätt att hitta. Deldatabasen ger en bra överblick och enkel tillgång till texterna via länkningen i Libris, säger Morgan Palmqvist, överbibliotekarie på Göteborgs universitetsbibliotek.

Deldatabasen har tagits fram av samarbetet kring det digitaliserade svenska trycket (DST), tillsammans med Libris. I DST ingår universitetsbiblioteken i Lund, Stockholm, Umeå, Uppsala och Göteborg samt KB.

Nationell infrastruktur för tillgängliggörande

DST-biblioteken ser deldatabasen i Libris som ett första steg i arbetet för att bygga en nationell infrastruktur för tillgängliggörande.

– Det finns många olika användarbehov när det gäller digitaliserat material. Många av dessa är inte tillgodosedda idag, till exempel behovet av att kunna söka i fulltexten av alla digitaliserade texter eller att enkelt kunna ladda ned stora mängder text för analys med hjälp av digitala metoder, säger Karin Byström, projektledare för DST-samarbetet, och fortsätter:

– DST-samarbetet jobbar vidare med att möta dessa behov, närmast genom den dataplattform som utvecklats inom ramen för KB:s projekt Öppna*. Vi kommer att undersöka hur den skulle kunna fungera som en nationell plattform för att samla digitala objekt från bibliotekens nuvarande publiceringsplattformar. Det skulle kunna bli en fantastisk resurs för forskare i behov av digitaliserat material i form av data.

Hitta den nya deldatabasen

Deldatabasen finns i Libris webbsök under fliken Deldatabaser Länk till annan webbplats.. Du hittar den även genom att göra en enkel sökning på ”db:dst”. För att synas i deldatabasen ska den bibliografiska sigeln DST läggas till vid katalogiseringen av den digitala reproduktionen. Läs mer på Metadatabyrån Länk till annan webbplats..

* Öppna är ett pågående projekt med målet att skapa en infrastruktur för enhetlig åtkomst till KB:s digitala material.

Mer information

Läs mer om DST-samarbetet (Det digitaliserade svenska trycket) Länk till annan webbplats.

För ytterligare information om deldatabasen och om DST-samarbetet, kontakta:

Karin Byström, Uppsala universitetsbibliotek, projektledare
karin.bystrom@ub.uu.se