fullskärmsbild

Öppen fors­kar­­fö­re­läs­ning - Digitalt först

Nu inleds forskarcirkeln Skeptikerspåret med en öppen forskarföreläsning den 14 februari. Kom till KB och lyssna eller ta del via streaming.

Logga för projektet Digitalt först med användaren i fokus.

Vad betyder egentligen ”digitalisering” och vad gör det med oss människor? Vilken roll spelar jag som biblioteksmedarbetare och bibliotekschef i detta? Hur kan vi förstå digitalisering utifrån etiska, medieteoretiska och kunskapsteoretiska frågor? Hur kommer känslor så som skam och rädsla in och hur förhåller vi oss till företeelser som utanförskap, top-down-styrning, avprofessionalisering och avhumanisering?

Forskarföreläsning

Utifrån ovanstående tema bjuder KB in till en forskarföreläsning inom satsningen Digitalt först – med användaren i fokus.

Program

  • 9:30 Mingel och fika
  • 10-10:45 Det omätbara biblioteket, Jonna Bornemark, professor i filosofi på Södertörns högskola, Centrum för praktisk kunskap
  • 11:00-12:00 Perspektiv på digitalisering, inledande presentationer (Stina Bäckström, Michael Forsman och Anne Kaun, forskare på Södertörns högskola)

Föreläsare

  • Jonna Bornemark, professor i filosofi och lektor på Centrum för praktisk kunskap. För närvarande är hon aktiv inom en rad forskningsprojekt inom praktisk kunskap, fenomenologi, HAS (Human Animal Studies) och religionsfilosofi. Hennes senaste bok är Det omätbaras renässans: en uppgörelse med pedanternas världsherravälde
  • Stina Bäckström (kursansvarig), doktor i filosofi och lektor i den praktiska kunskapens teori på Centrum för praktisk kunskap vid Södertörns högskola. Hennes forskning rör medvetande- och handlingsfilosofiska problem.
  • Michael Forsman, docent inom medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola. Hans forskning rör bland annat digital kompetens och MIK, samt medielandskap och mediekultur i ett vidare perspektiv.
  • Anne Kaun, docent inom medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola. Hennes forskning rör bland annat mediepraktiker, algoritmer, automatisering och artificiell intelligens.

Livesändning

Föreläsningen kommer att streamas. Ingen anmälan behövs för att ta dela av livesändningen.

Anmälan

Föreläsningen är upptakten till de forskarcirklar som ingår i satsningen Digitalt först – med användaren i fokus. Föreläsningen är öppen för intresserade. Anmälan krävs om du vill vara med på plats, begränsat antal platser. Sisat datum för anmälan är den 7 februari.

Ni som redan är anmälda och antagna till Forskarcirkeln – Skeptikerspåret har redan en bokad plats på föreläsningen, så ni behöver inte anmäla er på nytt.

Lokal och bra att veta

Hörsalen, Kungliga biblioteket, Humlegårdsgatan 26 i Stockholm

Större väskor lämnas i garderob i entrén, det går bra att ta med väskor i A5-storlek. KB tillhandahåller genomskinliga plastkassar för saker som behöver tas med in.