Digital kompetens och MIK
Delaktighet i det demokratiska samhället förutsätter förmågan att inhämta och värdera kunskap via digitala medier.
Alla människor har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Det framgår i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och även i FN:s konvention om barnets rättigheter. För att kunna ta del av det demokratiska samhället krävs idag kunskaper inom en mängd områden, där den digitala kompetensen är central.
Att förstå den roll som medierna spelar i samhället, är grunden för MIK - medie- och informationskunnighet. Både fakta och fiktion bidrar till vår världsbild. Biblioteken ska kunna ge bred tillgång till fakta och vetenskaplig kunskap och guida biblioteksanvändarna i källkritiska verktyg.
Medie- och informationskunnighet
Digital kompetens är förmågan att använda IT och digital teknik. Det handlar om att vara förtrogen med digitala verktyg och tjänster. Digital kompetens omfattar också de kunskaper och förmågor som krävs för att finna, analysera, kritiskt värdera och skapa information i olika medier och sammanhang. Detta brukar kallas medie- och informationskunnighet (MIK). Att vara medie- och informationskunnig har blivit allt viktigare för alla oavsett ålder.
I biblioteksverksamheten är digital kompetens och MIK starkt sammanlänkade med varandra. Den svenska bibliotekslagen säger att biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla och att biblioteken ska verka för att öka kunskapen om hur informationsteknik kan användas för kunskapsinhämtning, lärande och delaktighet i kulturlivet.
Hur ser behoven ut?
För att öka kompetensen hos allmänheten behöver folkbibliotekens kompetens inom det digitala också öka. Vilken digital kompetens behövs då för personalen på landets bibliotek? För att ta reda på det gör bibliotekspersonal i hela landet ett självskattningstest.
Självskattningstestet utgår från de digitala kompetenser som beskrivs i EU-kommissionens DigComp 2.0. Resultatet av testet fungerar som ett underlag för att ta fram relevanta utbildningar för bibliotekspersonalens behov.