fullskärmsbild

Historisk sal öppnar för fler

Snart kan fler uppleva rummet där Gustav Vasa enligt traditionen valdes till kung. Roggebiblioteket i Strängnäs – en del av KB sedan 1968 – renoveras för att göra den historiska Rikssalen mer tillgänglig.

En byggnad i rött tegel sedd genom en port.

Foto: Mia Fernlund/Statens fastighetsverk.

Roggebiblioteket ligger i ett medeltida residens intill Strängnäs domkyrka, den så kallade Roggeborgen. Biblioteket rymmer cirka 70 000 volymer, bland annat sällsynta tryck från boktryckarkonstens barndom, medeltida brev och böcker inom ämnen som teologi, naturvetenskap och pedagogik.

Just nu är Roggebiblioteket stängt för renovering, eftersom Statens fastighetsverk installerar en ny utrymningstrappa från den historiskt viktiga Rikssalen. Tidigare fick endast 15 personer vistas samtidigt i salen, som ligger längst upp i byggnaden.

– Det är en efterlängtad ombyggnad. Nu blir det möjligt för fler att se salen där Gustav Vasa, enligt traditionen, valdes till kung den 6 juni 1523, säger Elin Andersson på KB, som är ansvarig för Roggebiblioteket.

Rikssalen ställdes i ordning som aula åt läroverket i Strängnäs på 1860-talet. Den nygotiska inredningen från 1890-talet har stort kulturhistoriskt värde.

Vill du veta mer om Rogge?