fullskärmsbild

Svensk Bokkonst: minnesbox om Förintelsen blev juryns favorit

En respektingivande minnesbox i en stram förpackning som förmedlar skörhet, förgänglighet och aktualitet. Witnesses. Överlevande från Förintelsen är juryns favorit när vinnarna av Svensk bokkonst 2018 presenterades på Kungliga biblioteket.

En grå låda med ett svartvitt fotografi av en äldre kvinna. Text: "Witnesses. Mikael Jansson".

Utnämningen gjordes officiell på torsdagskvällen under Svensk Bokkonsts vernissage på Kungliga biblioteket. Därmed blir det också Witnesses som, utöver äran, tar hem prisstatyetten ”Den gyllene boken” av Ernst Billgren.

Förutom Witnesses presenterades ytterligare 24 vinnare i tävlingen som inspirerat och stimulerat bokbranschen och produktionen av böcker.

Under året 2018 har ett par trender gjorts synliga – bland annat tryck i revers, alltså vit text på svart botten. I övrigt är färgskalan mer nedtonad jämfört med tidigare år, med en palett som domineras av ofärgat linne, jordfärger och rå papp. Precis som juryns favorit har även många böcker försetts med kassetter och lådor.

I samband med vernissagen premiärvisades även årets utställningskatalog, som är formgiven av Jiri Adamik-Novak och Jennifer Bergkvist med fotografier av Andrea Davis-Kronlund och Lina Löfström-Baker. Redaktör är Linda Sörensen.

Samtliga av de 25 vinnarna kommer att ställas ut på Kungliga biblioteket i Humlegården.

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder. Du hittar samtliga vinnare på www.svenskbokkonst.selänk till annan webbplats