Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Kronprinsessan besökte KB

Kungliga biblioteket, KB, fick idag besök av Kronprinsessan Victoria. Samtal om nationell biblioteksstrategi, visning i magasinen och presentation av KB:s insamling av datorspel ingick i besöket.

Kronprinsessan Viktoria.Foto KB/Micael Engström

Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg och biträdande riksbibliotekarie Lars Ilshammar visar några exempel ur KB:s samlingar för Kronprinsessan Victoria. Foto: Micael Engström/KB

Syftet var att ta del av KB:s arbete med den nationella biblioteksstrategin och KB:s uppdrag. Erik Fichtelius, nationell samordnare, presenterade utredningsarbetet som i början av 2019 ska överlämnas till regeringen.

Besöket innehöll även en rundvandring med besök i KB:s underjordiska magasin. Äldre handskrifter, skolkataloger, dataspel samt Unesco-världsminnena Dag Hammarskjölds samling och Astrid Lindgrens arkiv var några delar som presenterades.

– Kronprinsessan visade ett stort intresse för bibliotekens demokratiska uppdrag. Speciellt skolbiblioteksfrågan och vikten av öppen tillgång till forskningsresultat, säger riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg.