Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Pippi Långstrump-skisser från KB charmar Japan

Ingrid Vang Nyman är illustratören som tillsammans med Astrid Lindgren gav ett ansikte till Pippi Långstrump. Nu ställs illustratörens skisser ut för första gången i Japan som en del av ett utlån från Kungliga biblioteket (KB).

Pipp, Tommy och Annika rider på Lilla Gubben

Pippi, Tommy och Annika rider på Lilla Gubben. Originalillustration till Astrid Lindgrens bok Boken om Pippi Långstrump. Bild: Astrid Lindgren AB.

Med ostyrigt hår och bus i blicken tolkade Ingrid Vang Nyman Pippi Långstrump på det sätt som barn och vuxna över hela världen känner henne i dag: ett lika starkt som påhittigt barn som inte drar sig för att säga vad hon tycker och göra som hon känner.

Utställningen Pippi Longstocking and the World of Astrid Lindgrenlänk till annan webbplats öppnar den 28 juli på Tokyo Fuji Art Museum och blir en av de hittills största utställningarna om Pippi Långstrump och Astrid Lindgrens värld.

Skisserna som lånats ut är en del av KB:s Astrid Lindgren-arkivlänk till annan webbplats, som 2005 blev det första svenska arkivet att upptas på Unescos lista över Världsminnen. Under utställningen delar originalmaterialet från KB även utrymme med utlån från Danmark och Estland.