fullskärmsbild

Pippi Långstrump-skisser från KB charmar Japan

Ingrid Vang Nyman är illustratören som tillsammans med Astrid Lindgren gav ett ansikte till Pippi Långstrump. Nu ställs illustratörens skisser ut för första gången i Japan som en del av ett utlån från Kungliga biblioteket (KB).

Illustration av tre barn som rider på en häst. Flickan längst fram håller en pistol.

Pippi, Tommy och Annika rider på Lilla Gubben. Originalillustration till Astrid Lindgrens bok Boken om Pippi Långstrump. Bild: Astrid Lindgren AB.

Med ostyrigt hår och bus i blicken tolkade Ingrid Vang Nyman Pippi Långstrump på det sätt som barn och vuxna över hela världen känner henne i dag: ett lika starkt som påhittigt barn som inte drar sig för att säga vad hon tycker och göra som hon känner.

Utställningen Pippi Longstocking and the World of Astrid Lindgren Länk till annan webbplats. öppnar den 28 juli på Tokyo Fuji Art Museum och blir en av de hittills största utställningarna om Pippi Långstrump och Astrid Lindgrens värld.

Skisserna som lånats ut är en del av KB:s Astrid Lindgren-arkiv Länk till annan webbplats., som 2005 blev det första svenska arkivet att upptas på Unescos lista över Världsminnen. Under utställningen delar originalmaterialet från KB även utrymme med utlån från Danmark och Estland.