Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild
  • Startsida
  • Om oss
  • Nyheter
  • Svensk Bokkonst 2017 – Skrivandets förhandlingar av Jiri Adamik-Novak är juryns favorit

Svensk Bokkonst 2017 – Skrivandets förhandlingar av Jiri Adamik-Novak är juryns favorit

Fluorescerande tryck, en snillrik rygg och originella omslag – det är några av de egenskaper som gör Skrivandets förhandlingar av Jiri Adamik-Novak till juryns favorit i Svensk Bokkonst 2017.

Skrivandets förhandlingar

”En bok som växer i mötet med läsaren”. Så sammanfattar juryn motiveringen av Skrivandets förhandlingar. Foto: Jens Östman

Utnämningen gjordes officiell på torsdagskvällen under Svensk Bokkonsts vernissage på Kungliga biblioteket. Därmed blir det också Jiri Adamik-Novak som, utöver äran, tar hem prisstatyetten ”Den gyllene boken” av Ernst Billgren.

Förutom Skrivandets förhandlingar presenterades ytterligare 24 vinnare i tävlingen, dessa kan du läsa mer om på Svensk Bokkonsts webbsidalänk till annan webbplats. Där hittar du även juryns motivering till respektive vinnare.

I samband med vernissagen premiärvisades även årets utställningskatalog, som är formgiven av Lotta och Fabian Kühlhorn med fotografier av Jens Östman.

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder.

www.svenskbokkonst.selänk till annan webbplats