Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Välkommen till helt nya kb.se!

Nu lanserar vi nya kb.se, med en enklare struktur och ett gränssnitt som fungerar i alla plattformar. Vi hoppas att den ska hjälpa dig att hitta det du söker – och att göra nya upptäckter.

Bild av kb.se:s startsida

En sajt om nationalbiblioteket

Nya kb.se riktar sig till dig som använder KB som nationalbibliotek. Det innebär att innehållet och funktionerna rör samlingarna på olika sätt: vad som finns på KB, hur du hittar bland materialet, hur du använder biblioteket, hur pliktleveranser fungerar etc.

KB guidar dig till rätt information

Vi vill hjälpa dig som användare att snabbt hitta rätt och relevant information. Därför innehåller den nya sajten en hel del guider som lotsar dig fram till det du söker.

  • Hitta i samlingarna
    KB:s stora samlingar kan vara svåra att överblicka eftersom de hittas via många olika söktjänster. Med vår nya tjänstefiltrering kan du ange vilken sorts material du söker för att få vägledning om vilken tjänst du ska använda.
  • Få hjälp att pliktleverera
    Som pliktleverantör till KB kan det vara svårt att veta vad som väntas av dig. I pliktguiden går det att klicka dig fram till den information som är relevant för just dig.
  • Besöker du KB för första gången?
    Då kan du ta del av vår steg-för-steg-guide om hur det går till att besöka biblioteket och låna vårt material.

KB som biblioteksmyndighet – ny sajt senare i år

Under våren utvecklar vi sajten med de delar som rör KB:s uppdrag som biblioteksmyndighet. Fram tills att det arbetet är färdigt hittar du all information om sådant som biblioteksutveckling, metadata och statistik via vår gamla sida om bibliotekssamverkanlänk till annan webbplats.

Upptäck Kungliga biblioteket

På nya kb.se hittar du kanske information som du redan är bekant med. Men vi hoppas att du även ska upptäcka nya tjänster och material. En nyhet på sajten är våra digitala kollektioner, där du kan fördjupa dig i några av samlingarna utifrån olika teman.

 

Välkommen att utforska Sveriges nationalbibliotek!