Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Viktigt att veta

När du använder eller kommer i kontakt med URN:NBN finns det några saker som är bra att känna till.

  • Om en resurs revideras ska den tilldelas ett nytt URN:NBN, men endast om innehållet har förändrats väsentligt (inte bara rättelser av skrivfel). Ett tidigare använt URN:NBN får aldrig återanvändas till en annan resurs. Digitala resurser som uppdateras ofta bör inte tilldelas URN:NBN.
  • Det är viktigt att URN:NBN anges i metadata, till exempel vid leverans av e-plikt. Om möjligt kan URN:NBN även placeras i den digitala resursen och då helst på ett väl synligt ställe, till exempel i samband med titel, utgivaruppgifter eller i sidhuvud.
  • Att referera till en resurs som har URN:NBN, till exempel i ett mejl, på en webbsida, eller i en bibliotekskatalog, görs bäst genom att bädda in resursens URN:NBN i en http-länk med en fråga till URN-resolvern. Exempel: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-145673
  • KB måste meddelas vid förändringar, som vid byte av URL till källfilen, ändrade kontaktuppgifter eller om organisationen upphör.
Har du några frågor om URN:NBN? Kontakta oss gärna!

E-post: e-plikt@kb.se
Telefon: 010-709 31 75 (tisdag och torsdag kl. 9.30-12)