Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Ansök om undernamnrymd

För att kunna tilldela URN:NBN till elektroniska resurser måste organisationen först ansöka om en undernamnrymd hos KB. Här kan du läsa om hur ansökan fylls i innan du tar dig vidare till formuläret.

Så här fyller du i ansökan:

  • Ange önskad undernamnrymd, eller undernamnrymd och under-undernamnrymd åtskilda med ett kolon (:), samt adress- och kontaktuppgifter för organisationen. Administrativ och teknisk kontakt kan vara samma person. Eventuella felmeddelanden skickas alltid till den tekniska kontakten.
  • Källfilen ska finnas på en åtkomlig server hos organisationen innan ansökan om undernamnrymd görs. Om ni inte redan har tillgång till en källfil går det bra att ladda ned en mall härlänk till annan webbplats
  • Namn i förkortad form = skriv namn på önskad undernamnrymd. KB rekommenderar att domännamnet används.
  • Beskrivning av källfilen = kort beskrivning av vad källfilen är till för, till exempel: Rapporter publicerade av [organisationens namn].
  • URL till källfilen = Ange URL (webbadress) till källfilen.
  • Intervall mellan inläsningarna = Ange antal minuter mellan inläsningar. Om fältet lämnas tomt får det värdet 1440 vilket betyder att KB hämtar uppgifter från källfilen en gång om dagen.