Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Uppbyggnad och placering av ISBN

Undrar du vad de tretton siffrorna i ISBN står för? Här kan du läsa om hur numret är uppbyggd och var i boken det ska placeras.

Uppbyggnad

Ett ISBN består av 13 siffror, före 2007 bestod ISBN av tio siffror, och föregås av bokstäverna ISBN. Siffrorna är uppdelade i fem grupper åtskilda med bindestreck enligt följande:

ISBN 978-91-7000-229-8

  1. Prefix (978)
  2. Områdesbeteckning (91=Sverige)
  3. Förlagsbeteckning
  4. Titelbeteckning (229)
  5. Kontrollsiffra (8)
Bokstäverna ISBN måste stå före siffrorna.

Placering

Först och främst placerar man ISBN i bokens inlaga, i första hand på titelbladets baksida. Om detta inte är möjligt kan man placera det nedtill på titelbladets framsida. Om möjligt placerar man ett ISBN även utvändigt på baksidan av omslaget och/eller på bakre pärmen längst ned.