Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Från revolutionsgrafik och Ellen Key till Fougstedts familjedrama

Lena Johannesson har överraskats av KB:s rika samlingar i över 40 år. Bildsamlingarna berättar bland annat om hur Karl XIV Johan, som själv var för satircensur, samlade karikatyrer från franska revolutionen.

Franska revolutionen

Och i brevsamlingarna finns spår av förbindelser mellan Ellen Key och den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright – såväl som ett helt arkiv efter släkten Fougstedt, där deras fejder inom familjen och i Stockholm blottas. 

Lena Johannesson är professor emerita i konst- och bildvetenskap. 2016 publicerade hon monografin Fougstedts: Familjen och sakligheten.

Tid: 26 september 17.30 (dörrarna öppnas 17.10)

Plats: KB:s hörsal, Humlegårdsgatan 26, Stockholm

Entré: Fri entré. Ingen föranmälan och begränsat antal platser så kom i god tid!

Evenemanget är en del av serien Berättelser från KB, där du under sju onsdagskvällar under hösten 2018 kan lyssna på föreläsningar med anknytning till våra samlingar.

Har du några frågor om evenemanget?
Maila program@kb.se