Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Att rädda värl­den – och sig själv

Den 24 januari kommer journalisten, historikern och författaren Henrik Berggren till KB:s hörsal för att hålla i en föreläsning om Dag Hammarskjöld.

Dag Hammarskjöldsamlingen på KB. Foto: KB, Anette Lindh

Hammarskjöldsamlingen innehåller bland annat dokument kring FN, manuskript, brev och personliga dokument.

Författaren Henrik Berggren har med hjälp av Dag Hammarskjölds personarkiv, som 2017 utsågs till världsminne av Unesco, skrivit boken Dag Hammarskjöld. Att bära världen, som skildrar privatpersonen, ämbetsmannen och diplomaten Dag Hammarskjöld.

Nyfiken på att läsa mer?

Dag Hammarskjöld Foundations webbsidalänk till annan webbplats finns en intervju (på engelska) med KB:s Ingrid Svensson, som sammanställde och skickade den formella ansökan om att göra Dag Hammarskjölds arkiv på KB till ett av Unescos världsminnen.

Tid: 24 januari 17.30 (dörrarna öppnas 17.10)

Plats: KB:s hörsal, Humlegårdsgatan 26, Stockholm

Entré: Fri entré och ingen föranmälan. Kom i god tid!

Evenemanget är en del av serien Berättelser från KB, där du under åtta onsdagskvällar kan lyssna på föreläsningar med anknytning till våra samlingar.