Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Samarbeten

En årlig tävling i boktryckarkonst och en kvartaltidsskrift om allt möjligt inom litteratur. Det är två exempel på fleråriga samarbeten med organisationer som delar KB:s intressen.

Svensk Bokkonst

Svensk Bokkonst är en tävling i typografisk kommunikation. Varje år utser en jury 25 böcker som på olika sätt utmärker sig till både form och funktion. Dessa ställs sedan ut på KB innan de skickas ut på turné över hela landet. Läs mer om Svensk Bokkonstlänk till annan webbplats.

I bildspelet nedan kan du bläddra bland 2016 års vinnare av Svensk Bokkonst.

Biblis

Biblis är en vänförening till KB som kvartalsvis publicerar en tidskrift med samma namn. Här behandlas ämnen som bokhistoria, bokhantverk och typografi.

Som medlem kan du stifta bekantskap med andra bokfantaster och fördjupa dig inom olika specialområden. Läs mer om tidskriften och föreningen Biblis.länk till annan webbplats

Online only

Biblis nummer 53 (2011). I samma nummer finns ett längre reportage om designbyrån Hjärta Smärta, som också ligger bakom omslaget.

Andra samarbeten

I KB:s uppdrag ingår att samordna och utveckla den svenska bibliotekssektorn. Inom ramen för detta har vi en rad andra samarbeten. Läs mer om dessa här!länk till annan webbplats