Radiovågornas roll i kris och vardag

Sedan lagen om pliktleverans började gälla audiovisuellt material 1979 har KB samlat in de radiosändningar som gått ut till den svenska allmänheten. Det innefattar både public service, närradio och kommersiell lokalradio.

Två äldre radioapparater av märkena Dux och Grundig som ingår i KB:s samlingar. Bild: KB

Två äldre radioapparater som ingår i KB:s samlingar. Bild: KB

Från Bang till Lunchekot

Utöver de senaste 40 årens sändningar kan du också finna betydligt äldre radioprogram hos oss från Sveriges radio. Från 1930-talet finns de banbrytande reportagen "Med Ludvig Nordström på husesyn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." och journalisten Barbro "Bang" Alvings rapport från det spanska inbördeskriget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. blandat med diktuppläsningar och tidens kupletter. Dessa kan ha donerats från bolaget eller beställts genom vår forskarservice som svar på önskemål från forskare.

Oavsett hur radiosändningarna har kommit in i KB:s samlingar visar de tydligt på trender och rubriker, samtalsämnen och händelser, toppmusik och toppnamn. Radiomediet är en stämningsskapare i butiker, motivationshöjare på arbetsgolvet och platsen där du får information om dina lokala händelser. Det är dessutom en guldgruva för forskning.

Ett tiotal rullband från Sveriges radio P4:s lokala stationer uppställda på en vagn i väntan på att digitaliseras. Foto: KB

Rullband med lokala radiosändningar från Sveriges radio P4 i väntan på att digitaliseras. Foto: KB

Radion i krissituationer

Radiomediet står även i centrum vid händelser som en världsomvälvande invasion. Bor vi i länder där det fortfarande är möjligt att använda sig av andra källor såsom tv eller internet kanske inte radion spelar den största rollen, men när dessa är utslagna tar radion över. Från radions start, när den spelade en unik roll i att nå allmänheten, till i dag när det i skrivande stund delas inlägg efter inlägg om hur vi i en krissituation bör köpa en radio som drivs med batteri eller vev, framstår radion som en överlägsen informationskälla.

Radiomediet står även i centrum vid händelser som en världsomvälvande invasion.
Två män iklädda militära uniformer står respektive sitter vid ett bord med radioutrustning.

Löjtnant Ohrberg och sergeant Adolfsson kontrollerar apparaturen inför en oidentifierad sändning. Fotograf okänd. Signum: KoB ABa ÄO Radion

Radion i vardagen

KB samlar in de radiosändningar som är en del av svenska folkets vardag. Sändningarna som skulle gå ut i djupaste krisläge kommer däremot antagligen inte att spelas in och sparas. För detta krävs en fungerande studio med inspelningsmöjligheter och KB samlar inte in radiosändningar genom att ta ner dem i realtid. De skickas i stället in på fysisk bärare eller som filer efter sändning från respektive radiokanal. KB tar dock emot donationer Öppnas i nytt fönster., så om det är någon som är snabb med att snappa upp sändningar utöver de vanliga, kan de ändå hamna i vårt arkiv. Men det är i vardagen vi befinner oss och den är minst lika viktig att bevara.

Etnologen Elin Franzén har i sin avhandling Radio : Vardagsliv tillsammans med ett massmedium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (2021) undersökt radio som upplevt fenomen. På Berättelser från KB den 23 mars berättar hon mer om ett medium som är unikt för varje individ och samtidigt delat av miljoner. Välkommen!