Snitt av skilda slag

Bokband kommer i många skepnader här på KB. Även bokblockets kanter, snitten, kan dekoreras på de mest fantasifulla sätt. Ibland döljer de hemligheter. Ibland är de falska. Och det finns tillfällen när oskuret är bäst.

Framsnittsmålning av naken kvinna. Helt skinnband i guldfärgat skinn utfört 1977 av Hugo Peller med skinnapplikationer efter Hans Ernis teckningar. Framsnittsmålningen av en naken kvinna är utförd av Hans Erni.

Genom tiderna har böcker förvarats både liggande och stående med ryggen utåt eller inåt. Därmed har boksnitten visats på olika sätt och dekorerats därefter. De populära guldsnitten är dekorativa men har även en viktig funktion, att skydda mot damm och smuts. En bok har vanligtvis tre snitt: översnitt, undersnitt och framsnitt. Här är några varianter på hur snitten kan behandlas.

Oskurna snitt

Bokbindaren kan välja att lämna snittet oskuret efter vikning/falsning av tryckarken och därmed exponera arkets råa kanter. Här visas ett band från 1700-talet med ett elegant omslag av tryckt papper i klara färger på grön botten och med det oskurna snittet som skön rå kontrast.

Ett oskuret boksnitt på en liggande bok med pappersomslag tryckt i klara färger.

Oskuret snitt, 1700-talet

Skurna odekorerade snitt

På många böcker, kanske de allra flesta, är snittet skuret utan dekorationer.

Ett oskuret boksnitt på en liggande tjock volym.

Skuret, odekorerat snitt, 1400-talet

Snitt med anteckningar

Ett odekorerat snitt kan bli en bra bakgrund för anteckningar. På detta 1500-talsband har någon noterat att volymen utgör del fem i en serie, med både romerska och arabiska siffror. Praktiskt när volymen förvaras med framsnittet utåt.

Detalj av ett boksnitt med handskrivna anteckningar om volymens delbeteckning.

Snitt med anteckning om delbeteckning, 1500-talet

Förgyllda snitt

Ett förgyllt snitt utan vidare krusiduller är stilrent och klassiskt. Här på ett Grolierband från 1500-talet, men guldsnitt förekommer än i dag.

Ett liggande Grolierband med guldsnitt.

Förgyllt snitt, 1500-talet

Ciselerade snitt

Ett snitt kan dekoreras på olika sätt. Ett ciselerat snitt är ett snitt, ofta förgyllt, som har en dekor i relief, utförd med olika slags verktyg. Motiven kan vara allt från enkla punkter, linjer och ramar till avancerade blommönster. Här visas två exempel på ciselerade blommor, ett från 1600-talet och ett från 1900-talet.

Ett liggande silverband med spännen och ett ciselerat guldsnitt.

Ciselerat snitt, 1600-talet

Detalj av boksnitt med ciselering på förgyllt snitt.

Ciselerat snitt, 1900-talet

Marmorerade snitt

Marmorering har många användningsområden. Öppnas i nytt fönster. Ett marmorerat boksnitt ger en extra dimension till ett band som kanske har marmorerat försättspapper i samma stil. I räkenskapsböcker och liknande blir marmoreringen ett sätt att säkerställa att ingen har fifflat med inlagan. Mönstret på snittet bryts nämligen om man får för sig att riva ut några sidor.

Marmorerat boksnitt i klara färger.

Marmorerat snitt, 1800-talet

Sprängda eller stänkta snitt

Ett sprängt snitt är dekorerat med färgstänk från en pensel eller borste. Det är en teknik som ofta förekommer på enklare band och på överdragspapper till pärmar.

Ett sprängt boksnitt, stänkt med färg.

Sprängt snitt, 1700-talet

Färgade snitt

Ett färgat snitt är helt sonika målat eller tryckt i en färg.

Boksnitt färgat i rött.

Rött färgat boksnitt

Grafitsnitt

Ett grafitsnitt dekoreras med grafitpulver och glättas till en vacker grå och blank yta.

Detalj av två stående böcker med grafitsnitt.

Grafitsnitt, 1900-talet

Bemålade snitt

Ett bemålat snitt är målat med något motiv i en eller flera färger. Motivet kan vara mer eller mindre avancerat. Mitt på framsnittet på detta broderade 1600-talsband finns en kvinna med ankare, hoppets symbol.

Detalj av boksnitt med förgyllning, ciselering och målning av en kvinna med ankare.

Bemålat snitt, 1600-talet

Dolda framsnittsmålningar

Det finns sätt att gömma en målning på framsnittet. Ett motiv kan målas på snitt som har krängts åt sidan, som när man öppnar en bok, och sedan döljas av ett utanpåliggande guldsnitt. Bilden blir därmed endast synlig när man bläddrar i boken. En sådan målning är ofta utförd i akvarell. Fenomenet uppstod kring 1800 med landskapsmålningar som ett vanligt motiv.

En liggande bok med en dold framsnittsmålning av bland andra Shakespeare. Målningen blir synlig när boken är uppslagen.

Dold framsnittsmålning, visas när boken är uppslagen, 1800-talet

Guldsnitt som gömmer en dold framsnittsmålning.

Guldsnittet döljer en framsnittsmålning från 1800-talet

Enkel framsnittsmålning med motiv från Akropolis i Aten, slutet av 1700-talet.

Vita vantar eller ej? Den generella regeln på KB är att vi hanterar material med rena händer, utan vantar. Undantag görs för känsliga material som fotografier och metaller. Här används vantar för att skydda de förgyllda snitten.

Dubbel framsnittsmålning. Två olika bilder har skapats under guldsnittet genom att snittet har bemålats när det varit krängt åt två olika håll. Cirka 1800.

Falska snitt

På det här sexlingsbandet Öppnas i nytt fönster. har man velat skapa en illusion av ett band utan rygg, med endast fram- och bakpärm. Men ryggarna på de sex böckerna i bandet har i själva verket förgyllts, ciselerats och målats i samma stil som snitten.

Ett falskt snitt där ryggen har målats för att efterlikna snitten.

Falskt snitt med ryggar och framsnitt ligger omlott och är målade i samma stil, 1500-talet