Hålet är lagat

Har du haft svårt att hitta Kungliga bibliotekets 50- och 60-talssinglar med Towa Carson, Gals & Pals, Snopporna, Laila Westersund eller Hayati Kafe?

Hål finns överallt och ibland på de mest oväntade ställen, till exempel i KB:s skivkatalog. Men nu är kataloghålet delvis lagat, och det har blivit lättare att hitta singlar med 50- och 60-talsartister i Svensk mediedatabas.

Ett välkänt motiv som här inspirerat till ett skivomslag. Solplattor av Bruno Stella

Ett välkänt motiv som här inspirerat till ett skivomslag.

Svårhittade skivsinglar

Ingen gillar irriterande hål, vare sig de är i en väg eller i en skivkatalog. Under lång tid har tusentals svenska skivsinglar legat lite bortglömda i Kungliga bibliotekets magasin. De har varit svåra att hitta för katalogposterna som beskrev innehållet på skivorna har varit minst sagt magra på information.

Men nu är det nya tider. En person har i tre år jobbat med att fylla på 8 000 poster med låtar, musiker och låtskrivare, genom att läsa på skivomslagen och skriva in information om singeln i katalogposten.

Från mitten av 50-talet och fram till slutet av 60-talet, var tiden då rocken och senare popen studsade mellan väggarna på hög volym i nästan alla tonårsrum. De senaste ”heta” nyheterna fick man från Bildjournalen Länk till annan webbplats., Tio i topp Länk till annan webbplats. eller Idolnytt Länk till annan webbplats.. Nu har alltså denna musik blivit mycket mer lättillgänglig eller t o m återupptäckts (åtminstone här på KB) genom en mer detaljerad katalog.

Från början (1960-talet) skrevs informationen om skivorna på kort med skrivmaskin. En katalog behövdes för att det skulle gå att hålla reda på skivorna i samlingen.

Från början (1960-talet) skrevs informationen om skivorna på kort med skrivmaskin. En katalog behövdes för att det skulle gå att hålla reda på skivorna i samlingen.

Örongodis med Shanes, Nursery Rhymes och ”Östen med rösten”

Bland allt musikgodis hittar man bl a Norrlands stolthet – The Shanes Länk till annan webbplats. från Kiruna med Lule-grabben Lennart Grahn bakom sångmicken. Gruppnamnet kom de på när de sett westernfilmen ”Shane – mannen från vidderna”. 1965 kom gruppens stora genombrott, och samma år spelade de in bl a singeln ”I don’t want your love Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” som de själva knåpat ihop.

Några av de skivor som numera är fullt sökbara i SMDB. Bland annat "De tusen öars land" med Streaplers

Några av de skivor som numera är fullt sökbara i SMDB. Bland annat "De tusen öars land" med Streaplers

Popbandet Nursery Rhymes Länk till annan webbplats. bildades 1964 och alla musiker i bandet var kvinnor. Det var fem tjejer i 16-årsåldern som började spela ihop under skoltiden. Nursery Rhymes turnerade upp och ned i Sverige med bil, och var ett av de första svenska band som turnerade i England. De gjorde tre singlar, bl a ”Peaches and Cream Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” som var en cover på den amerikanska gruppen Ikettes låt. För den intresserade kan nämnas att peaches and cream är en efterrätt i södra USA som är mäkta populär under sommaren.

Den skånske artisten Östen Warnerbring Länk till annan webbplats. började som jazzmusiker, men satsade så småningom på sången. En av hans många hits var ”Aj Aj Aj Aj Aj Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”, som från början hette "Luglio" på italienska. Warnerbring gjorde även en fin cover på Gene Pitney’s klassiska låt ”24 hours from Tulsa”, som på svenska fick den lite oväntade titeln ”15 minuter från Eslöv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” (1969).

Tidstypisk frisyr på skivomslaget. Nursery Rhymes: “Peaches and cream” (Odeon, 1966)

Tidstypisk frisyr på skivomslaget. Nursery Rhymes: “Peaches and cream” (Odeon, 1966)

KB samlar in all svensk musik

Hela idén med allt som samlas in och sparas på KB är att det ska spegla människors liv och vardag: vad lyssnade vi på, vad läste vi, och så vidare, och ska fungera som ett slags gemensamt extraminne för att vi inte ska glömma vem vi är eller har varit.

Alla singlar finns bevarade i KB:s omfattande skivsamling och är sökbara i Svensk mediedatabas Länk till annan webbplats. (SMDB). Som nationalbibliotek har vi i uppdrag att samla in all musik som ges ut i Sverige. Men bara forskare med särskild behörighet kan lyssna på KB i Stockholm, eller på något av de fyrtio biblioteken runt i landet som vi samarbetar med. Men alla kan söka i materialet. Läs mer på SMDB Länk till annan webbplats.!