Gulli­vers resor – några utgå­vor

Travels into Several Remote Nations of the World, in Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of Several Ships är hela den långa titeln till Jonathan Swifts bok som kom ut första gången 1726.

Gullivers resor Foto: KB

Utgivaren hette Benjamin Motte och han hade all anledning att vara nöjd med sin investering. Boken blev en omedelbar framgång och gavs ut i tre olika utgåvor redan första året.

De fyra delarna handlar om fyra olika resor till fantastiska länder. Den första resan, som är den mest kända, går till landet Lilliput där folket är små som teskedar. I de andra delarna reser Gulliver bland annat till ett jätteland och till ett land där folket ser ut som hästar. Boken är skriven som en allegori över sin samtid och är mycket kritisk mot aktuella samhällssystem. Som satir kan den läsas som ren underhållning, av barn kan den läsas som en spännande och rolig äventyrsberättelse, men den har också ett skarpt politiskt budskap.

Förstautgåva

På KB har vi både den första och andra upplagan. Då den gavs ut i tre upplagor under samma år kan det vara svårt att avgöra om man har en riktig förstautgåva. Jag förlitar mig här på tidigare bedömare. Den här informationen står på insidan av frampärmen.

Första upplagan, den s.k. A ed., small-paper copy.

Gullivers resor förstaupplaga Foto: KB
Bokband Gullivers resor förstautgåva Foto: KB 

Lite letande på antikvariska sidor visar också att det finns andra förstautgåvor med likadant band vilket är ett gott tecken. Band är dock inte ett säkert tecken då man på den här tiden ofta sålde en inlaga och sedan gick köparen iväg till en bokbindare för att få den inbunden. Bandet har mörknat lite med åren så det framgår inte tydligt på bilden hur vackert pressat mönster den har. Den är sliten men med tanke på att den är nästan 300 år gammal får man nog ändå säga att den är i gott skick.

Författarens namn Jonathan Swift nämns inte någonstans i boken utan romankaraktären och romanens berättare presenteras som författaren med ett stiligt författarporträtt.

På titelsidan står handskrivet vad som förmodligen är en ägarmarkering, Charles Smith och ett nummer, N: 26.

Första svenska utgåvan

Här har vi ett vackert exemplar av den första svenska utgåvan som kom först 1744. Man hade läst boken i Sverige långt tidigare men då främst i fransk översättning. Boken kom att förbjudas av censuren då den ansågs propagera mot monarkin.

Illustrationerna här är kopparstick och boken är tryckt av Henrich Christopher Merckells enckia.

Vill man läsa den så finns den digitaliserad.

Bokband Gullivers resor Foto: KB
Gullivers resor svenska Foto: KB

Ännu en utgåva

Avslutningsvis visar vi upp ett mycket vackert band från 1870 som är illustrerat av Thomas Morten. Den här utgåvan innehåller också en kort biografi över Swift där man bland annat hittar en bild på hans hjärna.

Gullivers resor 1870. Foto: KB
Swifts hjärna Foto: KB
Gullivers resor 1870. Foto: KB